Dollár
423,15 Ft
Euró
407,67 Ft
Font
456,05 Ft
Bitcoin
19,992 $

12-14 év közötti gyerekkatonák hajtották végre a 130 halálos áldozattal járó mészárlást

Fotó: Flickr/Anastasia Armes
not image

Nagy Noel

2021. június 25. - 22:43

A Száhel-öv kiemelten erőszakos régiója a világnak, ahol nem ritkák a több tucat halálos áldozattal járó terrorcselekmények, ám ami Burkina Fasóban történt ebben a hónapban, az még így is sokkolónak tekinthető.

A Burkina Fasó-i kormány ugyanis bejelentette, hogy a hónap elején történt brutális mészárlást, amelyben több mint 130-an vesztették életüket, gyerekkatonák hajtották végre, valamennyien 12 és 14 év közöttiek – írja a Reuters.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

A terrorcselekmény még június 4-én történt, amikor egy csapatnyi fegyveres tüzet nyitott egy Solthan nevű kis faluban. A merénylők válogatás nélkül gyilkoltak és felgyújtották a helyiek lakóházait, 130 halálos áldozatot számlálva ezzel.

Annak ellenére, hogy az Al-Kaida és az Iszlám Állam helyi szervezetei már évek óta gyilkolnak az országban, így is ez volt az egyik legsúlyosabb incidens, ami történt eddig. Még inkább szomorúvá teszi a tényt, hogy ezt ráadásul gyerekek követték el.

Az ENSZ gyermekügyi szervezete, az UNICEF az eset kapcsán közleményt adott ki, melyben mélységesen elítélte, hogy a nem állami fegyveres szervezetek gyermekeket vesznek fel soraik közé, amely nyilvánvalóan nemzetközi jogot sértő cselekedet.

Helyi tisztviselők Burkina Faso északi részén, a dzsihadisták egyik fészkében már korábban is számoltak be hasonlóról, hogy a fegyveres milíciák gyermekkatonákat soroznak be, de ekkora profilú incidenst még egyik gyermekkatona sem követett el.

A Száhel-öv erőszakja az elmúlt évek során teljesen elszabadult, a Burkina Faso-Mali-Niger hármashatárnál ez különösen súlyos mértékeket ölt, a közbiztonság e három ország egyes részein jóformán teljesen megszűnt.

A terrortámadások következtében több ezer ember vesztette már életét és több millióan menekültek el otthonukból, rendkívül súlyos humanitárius válságot előidézve ezzel.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.