18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Dollár
429,44 Ft
Euró
414,98 Ft
Font
462,32 Ft
Bitcoin
19,404 $

Mészárlás Burkina Fasóban: legkevesebb 132 emberrel végeztek, gyerekáldozatok is vannak

Fotó: Pixabay
not image

Hujber Dávid

2021. június 6. - 06:40

Az ENSZ is felháborodott a támadás után, ami eddig legkevesebb 132 emberi áldozattal járt, mely egy újabb egészen véres támadás volt.

Az Al Jazeera beszámolója szerint a fegyveresek legkevesebb 132 emberrel végeztek Burkina Faso északi részén, ahol az instabilitás jellemző. Az ENSZ is elítélte a szörnyű támadást, és felszólították az országokat, hogy fokozzák az erőszakos szélsőségesség elleni küzdelmet.

A támadók péntek éjjel csaptak le, akik a Nigerrel határos Yagha tartományban található Solhan falu lakóit ölték meg. A kormány által közzétett szombati nyilatkozat szerint házakat és a falu piacát is felgyújtották a kegyetlen gyilkosok.

Az áldozatok között hét gyermek is volt, ami még tragikusabbá teszi az eseményeket. A kormányszívó további negyven sebesültről számolt be, akik szintén jelen voltak a támadás éjszakáján. Roch Marc Christian Kabore elnök barbároknak nevezte a támadókat, hangsúlyozván, hogy a burkinai népnek egységesnek és erősnek kell maradnia ezekkel a obsuráns erőkkel szemben.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a felelősséget a támadásért, ami az elmúlt évek legtöbb halálos áldozatát követelő mészárlás volt Burika Fasóban. A nyugat-afrikai ország 2015 óta küzd az al-Kaidához köthető terrorszervezetek ellen, újabban pedig az ISIS-hez közeli csoportok csapnak le az ártatlan emberekre.

A támadások először északon, a mali határ közelében kezdődtek, de azóta azok más régiókra is átterjedtek, különösen keletre, mellyel a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát idézték elő. A régóta tartó konfliktus óta mintegy 1,2 millió ember kényszerült elmenekülni otthonról az egyre gyakoribb és halálos támadások miatt.

Annak ellenére, hogy több ezer francia katona és más nemzetközi, illetve regionális erők vannak jelen a Száhel-övezetben, ezek a fegyveres csoportok újra és újra lecsapnak a hadseregre, valamint a civilekre.

Metanolos házi rizsbor miatt hunyt el több mint 30 ember Kambodzsában

A történtek után Burkina Faso 72 órás gyászt hirdetett az országban. Az egyik forrás szerint az éjjel 2 óra körüli támadások először a támogató polgári védelmi erő egyik állása ellen összpontosultak, majd megtámadták a helyi lakosokat, és kivégzéseket hajtottak végre.

Burkina Faso egy gyengén felszerelt hadsereggel próbál küzdeni a fegyveres csoportok ellen. Az önkéntesek mindössze két hét katonai kiképzést kapnak, mielőtt bevetésre küldenék őket a biztonsági erők mellett. Általában megfigyelési, információgyűjtési, vagy kísérői feladatokat látnak el.

A szomszédos Nigerben az ehhez hasonló fegyveres támadók márciusban 137 emberrel végeztek, míg a pénteki támadással már több mint 500-ra nőtt a Száhel-övezetben lévő halálos áldozatok száma január óta, akiket agresszív csoportok támadtak meg.

A solháni támadás alig néhány héttel azután történt, hogy a védelmi miniszter és más katonai vezetők látogatást tettek a szomszédos Sebba városában, hogy biztosítsák a lakosságot arról, hogy a területen végrehajtott katonai műveletek után az élet visszatérhet a normális kerékvágásba. Az tudósításból kiderült, hogy nem messze a támadás helyétől volt egy katonai laktanya is, de nem reagáltak, és nem mentek ki a helyszínre.

A helyzet kilátástalannak tűnik, és valószínűleg további erőszakos támadások következnek. Az elemzők szerint a biztonsági helyzet romlásával ez várható Burkina Fasóban és a szomszédos országokban.