Dollár
392,21 Ft
Euró
406,39 Ft
Font
469,68 Ft
Bitcoin
16,187 $

Metanolos házi rizsbor miatt hunyt el több mint 30 ember Kambodzsában

Fotó: Flickr/shankar s.
not image

Borbély Fanni

2021. június 5. - 23:31

Kambodzsában több mint harminc ember halt meg több incidensben mérgező rizsbor fogyasztása miatt. Az áldozatok néhány héten belül három különböző helyen hunytak el – jelentették be a hatóságok.

A legutóbbi incidensben hét nő vesztette életét, és közel 100 embert szállítottak kórházba mérgezéses tünetekkel. Több mint egy hete tizenkét ember halt meg, miután rizsbort ivott egy temetésen, nem sokkal korábban, szintén egy temetésen, tizenkét ember halt meg a mérgező nedű miatt.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Tizenöt embert tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a bort készítették vagy értékesítették – Kambodzsában ez a bűncselekmény kettő és öt év közötti börtönbüntetést von maga után.

Kambodzsában, Ázsia egyik legszegényebb országában igen népszerű a rizsbor készítése. A NOS szerint az italt vidéken gyakran kis mennyiségben lepárolják, majd esküvőkön, temetéseken és fesztiválokon fogyasztják.

Azonban ha az alkoholt nem megfelelően desztillálják, metanol szabadul fel, ezt azonban nehéz észrevenni, mert az anyag színtelen ugyan, jellegzetes szaga azonban könnyen összetéveszthető az etanollal.

A metanol azonban nagyon mérgező: a vegyipar nyersanyaga, a kisebb mennyiségű metanol akár vakságot is okozhat, 25 grammos mennyiség pedig már halálos dózisnak számít.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.