Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,95 Ft
Euró
390,85 Ft
Font
457,72 Ft
Bitcoin
60,459 $

A hidroxiklorokinos gyógyszerkombináció túlságosan veszélyes a rákbeteg koronavírus-fertőzöttekre

A daganatos megbetegedésekben szenvedő COVID-19 páciensek közül a kórházba szállítás utáni 30. napon háromszor nagyobb eséllyel haltak meg azok, akik a hidroxiklorokin mellé más gyógyszereket is kaptak kezelésként.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A daganatos megbetegedésekben szenvedő COVID-19 páciensek közül a kórházba szállítás utáni 30. napon háromszor nagyobb eséllyel haltak meg azok, akik a hidroxiklorokin mellé más gyógyszereket is kaptak kezelésként.

A csütörtökön közzétett kutatásokból kiderül, hogy a malária ellenszereként használt készítmény az azitromicin antiobiotikummal együtt lerontja a túlélési esélyeket, ezért egyáltalán nem ajánlják a használatát olyan pácienseknél, akik bizonyítottan rákbetegek. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

Donald Trump március 21-én a hidroxiklorokin-azitromicin gyógyszerkombinációt az egyik tweetjében korszakalkotó megoldásnak nevezte és azonnal az orvostudomány mérföldkövének könyvelte el. Az akkori kijelentéseit arra a kutatásra alapozta, amelyet 40 betegen végeztek el, azóta viszont többször is kiderült, hogy valószínűleg hatástalan a szer.

A legfrissebb tanulmányt amerikai egyetemek professzorai készítették el Dr. Jeremy Warner vezetésével, aki a Vanderbilt Egyetem alkalmazottja. 925 rákbeteget vizsgáltak, akik március és április között kapták el a koronavírus-fertőzést. Kiderült, hogy a diagnózis felállítása után egy hónapon belül a páciensek 13%-a elhunyt.

Rájöttek arra is, hogy a daganatos elváltozásokkal küzdő emberek ötször nagyobb eséllyel haltak meg a korábban egészséges koronavírusos személyekhez képest.

A tesztek során 180-an kaptak hidroxiklorokin-azitromicin gyógyszerkombinációt, 90 beteget csak hidroxiklorokinnal kezeltek. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) már jó ideje engedélyezte a készítmény vészhelyzetben való alkalmazását, azonban a hidroxiklorokin általános használatát egyelőre tiltják.

A francia, az olasz és a belga kormány szerdán úgy döntött, felfüggeszti a készítménnyel folytatott terápiákat, miután a WHO hétfőn biztonsági okokra hivatkozva szintén meghátrált a kezelések mögül.

Warner megjegyezte, hogy a hidroxklorokint nem szabad megítélni egyetlen kísérlet alapján, ezért még nagyon sok tesztelést kell lefolytatniuk annak érdekében, hogy kiderüljön, kiket veszélyezteti és kikre hatásos a gyógyszer.

A The Lancet tudományos lapban nemrég megjelent tanulmányban 96 ezer COVID-19 páciens klinikai eredményeit elemezték és felfedezték, hogy a hidroxiklorokin-terápia növelte a halál és a szívritmuszavarok kialakulásának kockázatát.

Az Amerikai Rákszövetség tudományos igazgatója, Dr. William Cance szerint az FDA-nak is mérlegelnie kellene a helyzetet.

„Egyértelműen kimutatható, hogy a két gyógyszer kombinácója a rákbetegeknél szignifikánsan növeli a súlyosabb komplikációk kialakulását COVID-19 fertőzés esetében.”

tette hozzá Cance.