Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,87 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,23 Ft
Bitcoin
63,799 $

A NASA igazgatója szerint szégyen, ami az űrszeméttel történik

Bill Nelson úgy gondolja, hogy a világűrben felhalmozódott hulladékért csakis az emberiséget lehet okolni, és ha nem cselekszünk időben, ellehetetlenítjük a jövőbeni missziók sikerességét.

MTI/AP/NASA/Bill Ingalls
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A NASA igazgatója a CNN hírportálnak adott keddi interjújában elmondta, nemcsak hogy veszélyes az űrszemét az univerzumban, hanem szégyenteljes is, ahogyan kezelik a helyzetet, beleértve az Egyesült Államokat, mivel a kormány nem tette meg a szükséges lépéseket a helyzet enyhítésére.

Az Amazon és a SpaceX a jövőben több ezer új műholdat tervez Föld körüli pályára állítani, így tovább súlyosbodhat az űrhulladék problematikája, és hiába van tervben az elavult szatellitek atmoszférában való elégetése, ezzel még nem oldanák meg a gondokat. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Nelson hozzátette, Kína szintén rengeteg szemetet hagyott az univerzumban, az elmúlt évek küldetései alkalmával nagyjából 350-550 kilométeres magasságban gyűltek össze az egységek maradványai, melyek komoly veszélyekkel fenyegetik a Nemzetközi Űrállomást.

Amikor a NASA igazgatóját arról kérdezték, hogy Kína térnyerésével elindulhat-e egy újabb űrverseny, Nelson azt válaszolta, reméli, hogy ez nincs így, az viszont tisztán látható, hogy Kína előretörésével tagadhatatlanul romlott a helyzet az űrhulladék kapcsán.

Az egyetlen megoldás az lenne, ha valamilyen szinten szabályoznák a magáncégek tevékenységeit, ez viszont korántsem lesz egyszerű feladat, hiszen az erre irányuló törvények rendkívül lazák.

Nelson szerint elengedhetetlen lenne együttműködni a kínai pártvezetéssel és űrügynökséggel annak érdekében, hogy minimalizálják az űrszemét mennyiségét az univerzumban, ezáltal elkerülhetnék a jövőbeni missziók sikertelenségét és az esetleges katasztrófákat.