Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,39 Ft
Euró
389,41 Ft
Font
455,33 Ft
Bitcoin
57,435 $

Ma van 40 éve, hogy Farkas Bertalan kint járt az űrben

Az első magyar asztronauta 1980. május 26-án indult a világűrbe a Szojuz-36 rakétával.

Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Interkozmosz szovjet űrkutatási program keretein belül 1970-től a kommunista blokkba tartozó kelet-európai országok kiválaszthattak egy-egy résztvevőt, akit teljes kiképzésben részesítettek. A végső cél az volt, hogy mindegyik szocialista állam eljuttathasson legalább egy embert az űrbe.

A magyar jelöltek közül Farkas Bertalant és Magyari Bélát választották, akik a Gagarin Űrhajós Kiképző Központba utazhattak, végül pedig 1978-ban Farkas mellett döntöttek a szakemberek. Soron kívül Újabb megrázó részletek láttak napvilágot a komlói motorbalesetről

Valerij Kubaszov szovjet űrhajóssal a fedélzeten 1980. május 26-án este 20:20-kor szálltak fel a kilövőállomásról, majd hét nappal később, június 3-án landoltak a Földön a mai Kazahsztán területén.

Farkas Bertalanon kívül azóta magyarként csak Charles Simonyi járt az űrben 2007-ben és 2009-ben, rajta viszont már amerikai űrruha díszelgett.

Közben pazar fényképeket közölt a NASA:

https://liner.hu/igy-nez-ki-az-ejszakai-budapest-a-nemzetkozi-urallomas-felvetelen-foto/

Ezt a 7 szokást követik azok, akik szinte soha nem lesznek betegek

Érdemes megfogadni a tanácsokat, hiszen így hosszú éveken át élvezhetjük az aktív és egészséges életet.

Ezzel a góllal kapott ki a PSG a Dortmund ellen a Bajnokok Ligájában (videó)

A PSG több nagy helyzetet is kihagyott, azonban összességében megérdemelt volt a Dortmund győzelme a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.