Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
367,06 Ft
Euró
394,63 Ft
Font
465,82 Ft
Bitcoin
62,073 $

Az extrém űrbéli időjárás veszélyeztetheti a Hold-missziók sikerességét

Az egyik legújabb brit tanulmány szerint az emberi küldetések nemcsak logisztikai szempontból lesznek körülményesek, hanem az asztronauták életét is megkeseríthetik az egyre gyakoribb napszelek, amelyek a Holdat is elérik.

...svg content...NASA
Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az elmúlt években újabbnál újabb országok űrügynökségei célozták meg Földünk hűséges követőjének felszínét, a NASA pedig elhatározta, hogy legkésőbb öt éven belül ismét embert juttatnak el a Holdra az Artemis-program keretében.

Mindeközben a csillagászok megfigyelték, hogy a világűrben egyre több alkalommal játszódnak le olyan események, amelyek potenciális veszélyekkel fenyegethetik az űrhajósokat, akik éppen az égitesten végeznék el mindennapi teendőiket. Soron kívül Nem volt még ilyen meleg az első félév Magyarországon a 20. század kezdete óta

A Readingi Egyetem tudósai legújabb kutatásukban arról írtak, minél tovább halasztják el az emberi Hold-missziókat, annál nagyobb eséllyel tehetik ki életveszélyes napsugárzásoknak és napszeleknek az asztronautákat.

A kutatók egy kombinált metaanalízist végeztek el, amiket az elmúlt 150 évben mért statisztikai adatokra alapozták, melyekkel a Föld és környékének geomágneses mozgását rögzítették. Az elemzés végeztével rengeteg kulcsfontosságú tényezőt találtak, amik befolyásolhatják a jövőbeni űridőjárás lefolyását.

Felfedezték, hogy a legextrémebb időjárás mindig a hosszabb napciklus alatt történt, a napviharok is ekkor voltak a legintenzívebbek, továbbá rájöttek, hogy mindig a páros naptári számozású ciklusok során bizonyult veszélyesnek a Hold körüli légüres tér.

Mindezekből kifolyólag megállapították, hogy ha 2026 és 2030 között akarnak kijutni emberek a világűrbe vagy éppen a Holdra, akkor egészen biztosan jelentős napsugárzásnak lesznek kitéve, amivel saját egészségüket kockáztathatják, így azt javasolják a NASA mérnökeinek, hogy a jövőben esedékes Artemis-missziókat is eszerint tervezzék meg.

Karácsony rengeteg traffipaxot ígért Budapesten, csak egy működik közülük

Mindössze egyetlen darab működik azon traffipaxok közül Budapesten, amikre még Karácsony Gergely tett ígéretet.