Clouds
21 Budapest
Dollár
359,33 Ft
Euró
389,68 Ft
Font
443,60 Ft
Bitcoin
22,819 $

Dogecoinból fizetik a SpaceX jövő évi Hold-misszióját

Fotó: Dogecoin
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Musk áprilisban a Twitteren azt írta, hogy a SpaceX egy “szó szerinti Dogecoin-t fog a szó szerinti Holdra juttatni”.

A SpaceX a jövő év első negyedévében indítja el a “DOGE-1 küldetést a Holdra”, Elon Musk kereskedelmi rakétatársasága pedig a mémek ihlette Dogecoin kriptopénzt fogadja el fizetőeszközként.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

“A SpaceX jövőre indítja a Doge-1 műholdat a Holdra – A küldetésért Doge-ban fizetnek – 1. kripto az űrben – 1. mém az űrben” – írta Musk egyik tweetjében.

A Geometric Energy Corporation vasárnap jelentette be a Dogecoinból finanszírozott küldetést, a közleményben azonban nem hozták nyilvánosságra a küldetés pénzügyi értékét.

A Geometric honlapja a céget kanadai magáncégként írja le, amelyet eredetileg megújuló energiát hasznosító technológiák feltalálására alapítottak, azóta azonban olyan területekre is kiterjesztették tevékenységeket, mint az űrkutatás.

“A DOGE gyors, megbízható és kriptográfiailag biztonságos digitális valutának bizonyult, amely akkor is működik, amikor a hagyományos bankok nem képesek, és elég kifinomult ahhoz, hogy egy kereskedelmi célú Hold-missziót teljes egészében finanszírozni tudjon” – áll a Geometric közleményében.

“A SpaceX és a Geometric Energy Corporation közötti minden holdi üzletkötés elszámolási egységének választották, mely precedenst teremt a jövőbeli Hold- és Mars-missziók számára.”

“Ez a küldetés demonstrálja a kriptovaluta Föld körüli pályán túli alkalmazását, és megalapozza a bolygóközi kereskedelmet” – idézte Tom Ochinerót, a SpaceX kereskedelmi értékesítésért felelős alelnökét a Geometric Energy által kiadott közlemény.

A Dogecoin árfolyama vasárnap több mint egyharmadára csökkent, miután Musk a Saturday Night Live vígjáték szkeccs TV-műsorban való vendégszereplése során viccelődött vele. Musk idei tweetjei a spekulánsok álmává tették az egykor ismeretlen digitális valutát, amely a közösségi médiában csak egy viccnek indult.

A CoinGecko.com kriptoadat-követő oldalon a Dogecoin több mint 800 százalékot ugrott az elmúlt hónapban, mostanra pedig a negyedik legnagyobb digitális valuta lett, a maga 73 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával, csütörtökön 0,73 dollár fölötti rekordot ért el – írja az Al Jazeera.

Musk az elektromos autókat gyártó Tesla Inc. vezérigazgatója is, amely februárban közölte, hogy 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint, és hamarosan elfogadja azt elektromos autóinak fizetőeszközeként, ami igen nagy lépés volt a mainstream elfogadás felé, és a bitcoint rekordmagasságba, közel 62 ezer dollárra repítette.