Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,21 Ft
Euró
391,08 Ft
Font
457,87 Ft
Bitcoin
60,272 $

Felkerült az egyik utolsó tükördarab is a James Webb űrtávcsőre

Először tárta ki teljes terjedelmében hatalmas tükörszárnyait a James Webb űrteleszkóp, még mielőtt év végén kilőnék az egységet a világűrbe.

NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A NASA mérnökei az űrtávcső legutóbbi tesztelése során azt nézték meg, miként nyitja ki és csukja be szárnyait a nagyjából 6,5 méter magas egység, illetve képes-e ugyanezt a feladatot a súlytalanság állapotában is elvégezni.

A James Webb űrteleszkóp szárnyai egyébként összesen 18 darab hatszögletű tükörből tevődnek össze, melyek segítségével a látható univerzum távoli objektumait is hatékonyan és precízen meg lehet vizsgálni. Soron kívül Beismerte a gyógyszergyártó, hogy vérrögöt okozhat a Covid-oltóanyaga

„A könnyű tükrök, bevonatok, speciális mechanizmusok, a termikus takarók, valamint az elektronika egészének működése valóban figyelemreméltó. Szerintem egy korszakalkotó technológiáról beszélhetünk, ami hamarosan már a világűrben kémlelhet a csillagokat” – mondta Lee Feinberg, a NASA Goddard Space Flight Center menedzsere.

A Webben rengeteg frissítést hajtottak végre, illetve jelenleg is finomhangolják a szerkezetet annak érdekében, hogy idén év vége felé mindenféle gond nélkül Föld körüli pályára helyezhessék, és lecserélhessék vele az évtizedek óta szolgáló Hubble űrtávcsövet.

Az űrteleszkópban összesen 132 miniatűr motor és hajtómű dolgozik, melyek mindegyike képes apró mozdulatokra ösztönözni a tükör részeit, ezáltal az egység különféle formákat vehet fel, míg a Föld körül kering, így a beáramló fény által rendkívül pontos felvételeket készíthetnek az univerzum rejtett szegleteiről.

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor a rendszeres halasztásokat követően néhány hónap múlva előkészíthetik kilövésre a Webbet, és ha pályára áll, a világ legérzékenyebb távcsöve lehet, amivel új dimenziók kapui nyílhatnak meg az asztronómusok előtt.