Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,57 Ft
Euró
389,14 Ft
Font
455,01 Ft
Bitcoin
59,535 $

63 főre emelkedett a kabuli robbantás áldozatainak száma

A legfrissebb hírek szerint 63 főre emelkedett a kabuli lányiskola melletti robbantás halálos áldozatainak száma, a helyi tisztviselők tájékoztatása szerint jelenleg 150 embert kezelnek különböző sérülésekkel, az áldozatok és a sérültek többsége pedig az iskola tanulója volt.

Sérült tanulót tolnak hordágyon egy robbantásos merénylet után az afgán fõvárosban, Kabulban 2021. május 8-án. Legkevesebb negyven ember meghalt a támadásban, amelyet egy iskola közelében követtek el. Az áldozatok a hatóságok tájékoztatása szerint mindannyian civilek, vannak köztük fiatal diákok is. MTI/AP/Rahmat Gul
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A belügyminisztérium (MOI) közölte, hogy a tragédia szombat délután történt a Szejjid es-Suhadá iskola közelében, a Dasht-e-Barchi negyedben, a robbanást pedig egy autóbomba okozta, amelyet két IED-robbantás követett – közölte Tariq Arian belügyminisztériumi szóvivő vasárnap.

Zabiullah Mojahid tálib szóvivő a médiának küldött üzenetében tagadta, hogy köze lenne a robbanáshoz, a felelősségre vonásról pedig egyelőre szintén nem érkezett bejelentés. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Az afganisztáni Tolo News szerint az incidens akkor történt, amikor a diákok elindultak kifelé az iskolából. „Először egy autóbomba robbant, majd két további robbanás történt a kabuli lányiskola közelében” – mondta Ibrahim, az iskola egyik tanára.

Kabul, 2021. május 8. Halottakat próbálnak azonosítani egy robbantásos merénylet után az afgán fõvárosban, Kabulban 2021. május 8-án. Legkevesebb negyven ember meghalt a támadásban, amelyet egy iskola közelében követtek el. Az áldozatok a hatóságok tájékoztatása szerint mindannyian civilek, vannak köztük fiatal diákok is. MTI/AP/Rahmat Gul

Afganisztánban az elmúlt hónapokban sorozatos autós robbantások történtek, annak ellenére, hogy a katari fővárosban, Dohában béketárgyalások folynak a felkelő tálibok és a kormány tárgyalócsoportjai között.

A két évtizede háborúban álló országban az erőszak továbbra is elfogadhatatlanul magas szinteket ér el – mondják a külföldi kormányok és intézmények –, és azonnali tűzszünetet követelnek az afgán kormány és a tálibok között.

Május 1-jén az Egyesült Államok megkezdte egy bázis átadását az afgán hadseregnek Helmand tartományban, ahol a korábbi években a leghevesebb harcok folytak a tálib erők ellen. Ez a bázis egyike azon katonai létesítményeknek, amelyeket a Joe Biden elnök által a múlt hónapban bejelentett kivonulás részeként átadnak az afgán biztonsági erőknek – írja a CNN.

Az amerikai és a nemzetközi csapatok kivonása azonban veszélybe sodorhatja a nők jogai terén elért eredményeket Afganisztánban, még akkor is, ha a tálibok nem veszik át teljesen a hatalmat – derül ki egy nemrég nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési jelentésből.

A Nemzeti Hírszerzési Tanács értékelése szerint az elmúlt két évtizedben elért előrelépés „valószínűleg inkább a külső nyomásnak, mint a hazai támogatásnak köszönhető, ami arra utal, hogy a koalíciós kivonulás után veszélybe kerülne, még a tálibok visszafordítására irányuló erőfeszítések nélkül is”.

A kétoldalas jelentés, amelyet Jeanne Shaheen szenátor kérésére hoztak nyilvánosságra, komor értékelést ad, mivel egyre nagyobb a félelem az afganisztáni nők nehezen kivívott jogainak esetleges csorbulásával kapcsolatban, amint az amerikai és NATO-erők közel két évtizedes jelenlét után megkezdik a kivonulást.

A Biden-kormányzat tisztviselői figyelmeztettek, hogy a tálibok nem fognak nemzetközi legitimitást szerezni a hatalom erőszakos átvételével vagy a nők jogainak korlátozásával. A CNN Biden kivonulásának bejelentése után közzétett véleménycikkében az afgán kormány tárgyalócsoportjának három női tagja arra figyelmeztetett, hogy „ha a tálibok nem hiszik el, hogy az Egyesült Államok szilárdan elkötelezett a stabil és demokratikus Afganisztán mellett, az bajba sodorhatja a jövőbeli tárgyalásokat”.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.

Ez az öt csapat biztosan ott lesz a Bajnokok Ligájában

Miután a Borussia Dortmund parádés győzelmet aratott szerdán, eldőlt, mely csapatok indulhatnak a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024/25-ös kiírásában.