Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,31 Ft
Euró
396,98 Ft
Font
475,27 Ft
Bitcoin
66,036 $

3 milliárd koronavírus-vakcinát tervez legyártani jövőre a Moderna

Az amerikai gyógyszeripari vállalat bejelentette, hogy 2022-ben összesen 3 milliárd covid elleni készítményt szeretnének üzemeikben előállítani.

...svg content...MTI/Krizsán Csaba
Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Bloomberg hírportál információi szerint 2022-ben 3 milliárd vakcina legyártását ígéri a Moderna, amely a Pfizer után a második mRNS technológiával készült védőoltással rukkolt elő még tavaly, a járvány kitörése után néhány hónappal.

A norwoodi telephely kapacitását 50 százalékkal fogják megemelni, a befektetésnek hála az európai Lonza Csoport szintén megduplázhatja termelését, amely Svájcban gyártja az USA-ba szállított vakcinákat. Soron kívül Menczer Tamás Magyar Péternek üzent: „Vége van, Peti!”

A megnövelt kapacitások a gyártóegységekben 2021 végén, 2022 elején válnak elérhetővé. A legyártott vakcinák mennyisége attól függhet majd, milyen arányban kell a jelenlegi, két dózisú vakcinákat gyártani, és mekkora hányadban kell a gyermekek számára is beadható oltóanyagokat előállítani.

A Moderna vezérigazgatója, Stephane Bancel elmondta, a cég dollármilliárdokat költhet a fejlesztésekre, konkrét összeget viszont nem közölt.

Korábban arról lehetett tudni, hogy 2022-ben 1,4 milliárd dózist gyárthatnak le, ennek azonban több mint duplájára számíthatunk a megemelkedett igény és a nemzetközi vakcinahiány miatt.

A gyártási minimumot 800 millió dózisra növelte a Moderna a korábbi 700 millióról, így idén akár 1 milliárd dózis védőoltás is leszállításra kerülhet.

Megmenekülhet a lepusztult óriásteleszkóp, ami egy James Bond filmben is szerepelt

Dollármilliókból próbálják meg fenntartani, ami így sem lesz könnyű feladat.