A Moderna és a Pfizer egyik ritka mellékhatása a bőrkiütés

Az amerikai Moderna cég elsõ magyarországi szállítmánya a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. január 12-én. A 7200 vakcina 3600 ember oltására elegendõ. A szállítmányt egy hûtõkamrában tárolják -25 Celsius-fokon addig, amíg eljut az oltóhelyekre. MTI/Koszticsák Szilárd
Egészség/Életmód
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy friss tanulmányból derült ki, hogy a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagával oltott emberek esetében ritkán ugyan, de bőrkiütés alakulhat ki az oltást követően.

A Massachusettsi Általános Kórházban végzett tanulmányban összesen 65 ezer alkalmazott vett részt, akiket a két vakcina valamelyikével oltottak be, a vizsgálatok során pedig a kutatók megállapították a lehetséges mellékhatásokat.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

Az esetleges mellékhatások közé sorolták a kanyarószerű, egész testre kiterjedő kiütéseket, az övsömört, illetve a „covid-lábujj” jelenséget, mely egyértelmű tünetekkel jár, így szintén könnyű felismerni.

Az érintettek lábfején és lábujjain, míg az esetek 10 százalékában a kéz ujjain is felfedeztek bőrfekélyeket, vöröses vagy lilás elszíneződéseket, és duzzanatokat, mely tünetek valószínűleg az érfalak gyulladásához köthetők.

A résztvevők többségénél apró vörös kiütések jelentek meg, nagyon ritka esetekben övsömört is tapasztaltak, de csak azoknál az érintetteknél, akik gyermekkorukban átestek a bárányhimlőn.

A leggyakoribb mellékhatásként az oltás helyén kialakuló vörös kiütés és/vagy duzzanatot nevezték meg, mely akár egy hétig is eltarthat, ez a jelenség pedig saját elnevezést is kapott, ugyanis „COVID-karnak” vagy „Moderna-karnak” nevezik a tünetet.

A Massachusettsi Általános Kórház dermatológia igazgatója elmondta, bár elsőre ijesztőnek tűnhetnek ezeket a tünetek, egyik sem okoz életveszélyes állapotot, az érintettek pedig hamar kiheverik őket, sőt, a reakciók nem is közvetlenül az oltás után jelentkeznek, sokkal inkább 3-4 órával, vagy akár napokkal az oltás után – írja a Napi.