Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,780 $

A Semmelweis Egyetem oktatófilmet készített az oltások fejlesztéséről

A több mint egy éve tartó koronavírus-járvány óta sokunkban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a fertőzés megelőzésére alkalmazott oltóanyagok vajon miként, és hogyan készülnek el, a Semmelweis Egyetem animációs kisfilmje pedig most választ adhat kérdéseinkre a témában.

...svg content...Fotó: CDC
Tudomány
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Semmelweis Egyetem KliniKaland sorozatának első évadzáró animációs kisfilmjében választ kaphatunk rengeteg vakcinával kapcsolatos kérdésünkre. Hogyan állapítják meg az oltóanyagok hatékonyságát? Miért van szükség többlépcsős klinikai vizsgálatokra? Mi a különbség az oltási reakciók és oltási szövődmények között?

Az oltóanyagok fejlesztése és tesztelése korántsem egyszerű feladat: első körben kidolgozzák magát a vakcinát, melyet ezután állatokon tesztelnek, s amennyiben a az eredmények meggyőzőek, úgy a biztonságos alkalmazás érdekében többlépcsős klinikai vizsgálatoknak vetik alá az oltóanyagokat – írja a 24.hu. Soron kívül Fátyolfelhős, napos időnk lesz hétfőn, 19 fok körül alakul a hőmérséklet napközben

Annak érdekében, hogy a kifejlesztett oltóanyag a leghatékonyabban és legbiztonságosabban kerülhessen alkalmazásra a jövőben, továbbá, hogy kizárják a kockázatokat, így például a súlyos mellékhatásokat, szükséges, hogy több körös klinikai tesztelésen essenek át a vakcinák.

Az oltóanyagok minden esetben egy három fázisból álló klinikai tesztelési folyamaton esnek át: az első fázisban először próbálják ki embereken az oltóanyagot, ekkor gyűjtenek információkat arról, hogy mekkora dózisban kell alkalmazni a készítményt, azonosítják a mellékhatásokat, és megítélik a vakcina biztonságosságát.

A második fázis során már egy konkrét, ám egyelőre csak kisebb létszámú betegcsoporton vizsgálják, hogy az adott készítmény valóban alkalmas-e a gyógyításra. Ebben a fázisban megállapításra kerül az optimális adagolás, továbbá vizsgálják a készítmény tolerálhatóságát és biztonságosságát.

A harmadik fázisú klinika tesztek célja, hogy megerősítsék a második fázisban megállapított vizsgálati eredményeket, ezért már nagyobb létszámú betegcsoporton tesztelik a vakcina biztonságosságát, és hatékonyságát, továbbá összehasonlító vizsgálatokat végeznek már készítményekkel.

Gyurcsány Ferenc levezette, szerinte miért volt jobb vele Magyarország

Lesznek szép számmal, akik vitatkozni fognak azon, amiket Gyurcsány Ferenc mondott, mert még mindig tömegek mondják azt, hogy soha nem akarnák újra miniszterelnökként.