Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,98 Ft
Euró
392,11 Ft
Font
458,22 Ft
Bitcoin
63,365 $

Sötét anyagot pumpálhat az univerzumba az egyik közeli csillag

Habár még kézzel fogható bizonyítékot nem találtak arra, hogy valóban létezik a sötét anyag, a tudósok biztosak benne, hogy a világűr legnagyobb része ettől a misztikus matériától hemzseg.

ESO
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A NASA NuSTAR űrtávcsöve segítségével az asztronómusok nemrég a Betelgeuse vörös óriáscsillag magjából kisugárzó fényeket vizsgálták meg és rájöttek, hogy axionok nyomait mutatják a felvételek – számolt be róla a Live Science magazin.

Az axionok valójában olyan sötétanyag-aspiráns részecskék, melyek képződését már régóta feltételezték. Mivel a Betelgeuse óriási és forró, tudósok úgy gondolják, rendkívül gyors ütemben lövellheti ki magából az axionokat, ezáltal elképzelhető, hogy kulcsfontosságú bizonyítékot találhattak. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

Az MIT fizikusa, Joshua Foster elmondta, egyelőre konkrét nyomaira nem bukkantak a szóban forgó részecskéknek, ez viszont véleménye szerint nem jelenti azt, hogy a jövőben ne sikerülhetne detektálni a rejtélyes anyagot.

Foster és kutatókollégája, Xiao munkája alapján a fotonok és az axionok háromszor nagyobb eséllyel léphetnek kölcsönhatásba, mint azt korábban az asztrofizikusok megjósolták, miközben magas energiájú röntgensugarakat bocsáthatnak ki magukból.

Mivel bizonyos csillagok közelében gyakoriak a különböző sugárzások által előidézett interferenciák, ezért könnyen lehet, hogy éppen az egyik vörösen izzó égitest szolgáltathatja majd a sötét anyaggal kapcsolatos első felfedezéseket.

A csillagászoknak azonban korántsem lesz egyszerű dolguk, első körben ugyanis meg kell határozniuk azokat az objektumokat, amelyek potenciálisan axionokat bocsáthatnak ki magukból, és csak utána lesz érdemes további kutatómunkát elvégezniük.