Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,66 Ft
Euró
389,50 Ft
Font
453,92 Ft
Bitcoin
61,771 $

Sokkal jobb állapotban van a NASA Ingenuity marskoptere, mint azt gondolták

Azután, hogy tegnap sikeresen végrehajtotta első tesztrepülését az amerikai űrhivatal drónhelikoptere, a mérnökök megvizsgálták a szerkezet állapotát.

NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Ingenuity 30 másodpercen keresztül körülbelül 3 méteres magasságig emelkedett a marsi talaj fölött, az eseményt pedig a NASA Perseverance rovere is rögzítette, amely 30 méterre tartózkodott az egységtől.

Bob Balaram, az Ingenuity kutatócsapatának vezető mérnöke elmondta, a helikopter extrém jó állapotban maradt, az energiaellátásért felelős napelemek felületéről sikerült leráznia a rátapadt homokszemcséket, ezáltal sokkal tovább működőképes maradhat – írta a Futurism magazin. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Az akkumulátorok feltöltése kulcsfontosságú művelet, hiszen az Ingenuity számára nemcsak repüléshez és szabad mozgáshoz szükséges a megfelelő mennyiségű energia, hanem a Mars zord időjárását is túl kell élnie – ehhez elengedhetetlen a szerkezet folyamatos melegen tartása.

A landolóegységek és a többi mechanizmusok szintén érintetlenek maradtak, a számítógépek és a szenzorok Balaram szerint makulátlanul működtek:

„Összességében kijelenthetjük, hogy tökéletes állapotban van a marskopter. Izgatottan várjuk kollégáimmal együtt, milyen újdonságokra számíthatunk az elkövetkező hetekben, melyek során megtörténhet a Mars feltérképezése.”

Madeleine McCann szülei nyilatkozatot adtak ki a kislány eltűnésének 17. évfordulóján

Madeleine hároméves volt, amikor eltűnt a portugáliai Praia da Luzban.

Távvezérelt csótányok játszhatnak kulcsfontosságú szerepet a mentési műveletekben

A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem tudósai sikeresen fejlesztettek ki távirányítású csótányokat, amik forradalmasíthatják a kutató-mentő műveleteket.

Elgázolt egy embert a vonat Érdnél, késő estig helyszínelhetnek

Újabb és újabb vonatgázolásokat jelentenek be, most épp Érdnél történt baleset, ami miatt várhatóan késő estig csak vágányon fognak haladni a vonatok az érintett szakaszon.