Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,36 Ft
Euró
391,13 Ft
Font
458,33 Ft
Bitcoin
63,722 $

A SpaceX készítheti el a NASA következő holdrakétáját

Az amerikai űrhivatal bejelentette, hogy az elkövetkező hetekben dönthetnek arról, végül melyik vállalatot választják ki arra a nemes célra, hogy rakétájukkal ismét embert küldjenek a Hold felszínére.

NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A The Washington Post szerint a végső döntésről már kiszivárogtak az első részletek, melyek alapján nem meglepő módon az Elon Musk által vezetett cég, a SpaceX nyerheti a pályázatot.

Bennfentes források elmondása alapján a SpaceX a Starship űrhajó egyik módosított változatát használhatja majd fel arra, hogy a NASA 1972-es Apollo–17 missziója után ismét embereket szállítson el a Holdra. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

A NASA a SpaceX-szel állítólag 2,9 milliárd amerikai dolláros szerződést írhat alá, ezáltal Elon Musk cége olyan híres cégeket utasíthat maga mögé, mint például Jeff Bezos Blue Originjét és az alabamai székhelyű Dyneticset.

Nagyjából egy éve jelentette be az amerikai űrügynökség, hogy három magáncéggel kötött megállapodásuknak köszönhetően nekifogtak a Human Lander System (HLS) megépítésének. A SpaceX akkor 135 millió dollárt kaszált, a fejlesztések pedig továbbra is zajlanak.

A Starship űrhajó boosterének következő tesztelése valószínűleg jövő héten esedékes. Az SN15 névre keresztelt prototípushoz nagy reményeket fűznek a SpaceX-nél azután, hogy elődjei sorra robbantak fel a kilövést követő néhány perc folyamán.

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor a Super Heavy boostert leghamarabb idén év végén Föld körüli pályára állíthatják, első marsi utazását pedig akár már 2024-ben megkezdheti.

Hatgólos meccset nyert meg a Barcelona a Valencia ellen, Lewandowski volt a hős

Xavi csapata, a Barcelona végül fordított a Valencia ellen, és 4-2-re nyert, de a bajnoki cím így is távoli.