Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,62 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
60,312 $

Svédország is tárgyal a Szputnyik V beszerzéséről

A koronavírus elleni oltóanyagok beszerzése egyre nagyobb hangsúlyt kap világszerte, Svédország pedig jelenleg több más európai országgal közösen tárgyal az oroszok által kifejlesztett Szputnyik V oltóanyag beszerzéséről.

Stockholm, 2021. február 21. Egészségügyi dolgozók tömeges koronavírus elleni oltásra készítik elõ a stockholmi városháza Kék csarnokát 2021. február 21-én. A Kék csarnok a Nobel-díjak nyerteseinek tiszteletére adott díszvacsorák helyszíne. MTI/EPA/Jonas Ekströmer
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról a Telex is beszámolt, a Bloomberg szerint akár már júniustól megérkezhetnek az országba az első Szputnyik V szállítmányok, a svédek azonban nem ebben látják a végleges megoldást, hiszen az oroszok limitált kapacitással rendelkeznek gyártás tekintetében.

Richard Bergstrom, a svéd állam vakcinabeszerzési megbízottja jelezte, az a céljuk, hogy mire az Európai Unió is engedélyezi a Szputnyik V oltóanyag alkalmazását, addigra az ország leegyeztesse a részleteket, és készen álljon a megállapodás. Soron kívül Úgy tűnik, mégsem épül új kínai autógyár Magyarországon

Egyelőre nem tudni, hogy Svédország mely országokkal működik együtt a megállapodás tárgyalási folyamatában, de kétségkívül nem ők az egyetlenek, akik hasonló stratégiát választottak a vakcinák beszerzésére.

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyeztetési folyamata nem egyszerű, ám az eddigi hírek alapján megközelítőleg június végén, július elején lehet belőle valami, ennek ellenére már több mint 40 országban engedélyezték a Szputnyik V használatát, többek közt Magyarországon is.

Az oltóanyagok beszerzése egyáltalán nem könnyű feladat, azonban a Szputnyik V beszerzése igen komoly botrányt robbantott ki, például Szlovákiában, ahol a beszerzés először egy koalíciós szakadást okozott az országban, később a szlovák hatóságok közölték, hogy nem is abból a vakcinából kaptak, melyet megrendeltek, sőt az oltóanyag dokumentációját sem kapták meg. Ezt követően Oroszország azzal vádolta meg a szlovákokat, hogy szabotázst akarnak ellenük, végül pedig visszakérték az elküldött szállítmányt.

Vitézy Dávid ismét beszólt Karácsony Gergelynek

A jelenlegi főpolgármester egyelőre nem reagált erre.

Egyelőre letartóztatásban marad a bőnyi késelő lány

A Győri Járásbíróság elrendelte a bőnyi általános iskolai késelés gyanúsítottjának egy hónapos letartóztatását.

Rohamrendőrök vették körbe a Columbia Egyetemet, amit tüntetők foglaltak el (videó)

New Yorkban a rohamrendőrök beavatkozására volt szükség, miután az izraeli-palesztin konfliktus miatt tüntetők elfoglalták a Columbia Egyetem főépületét.