Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség a Szputnyik V klinikai tesztjeinek etikusságát

Budapest, 2021. április 7. Elõkészíti az orosz fejlesztésû Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag második adagját egy asszisztens Budapesten, a Szent János kórházban kialakított oltóponton 2021. április 7-én. MTI/Kovács Tamás
not image

Kornis Vivien

2021.április.8 - 06:11

Azt vizsgálja az EMA, hogy az orosz vakcina klinikai tesztjein valóban önkéntesen vettek-e részt a katonák és állami munkavállalók.

A HVG a Financial Times-ra hivatkozva írja, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálja, hogy az orosz Gamaleja Kutatóintézet által kifejlesztett Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag klinikai tesztjei megfelelnek-e a nemzetközileg elfogadott etikai irányelveknek. 

Erre azért van szükség, mert egyes orosz katonák és állami alkalmazottak ennek az ellenkezőjét állítják – arról beszéltek, hogy a feletteseik nyomására vettek csak részt a vakcina klinikai tesztjein. 

Kirill Dimitrijev, a vakcinafejlesztést finanszírozó orosz alapkezelő vezetője tagadta ezeket a vádakat, és kijelentette: nincs tudomásuk arról sem, hogy az Gyógyszerügynökségnél kérdések merültek volna fel a Szputnyik V tesztjeinek etikusságáról.