Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,83 Ft
Euró
391,11 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
64,597 $

Vajon meddig nyújtanak védelmet a koronavírus elleni vakcinák?

Az orvosok aggódnak amiatt, hogy a koronavírus olyanná válhat, mint az influenza, amely minden évben új oltást igényel, amiért a keringő törzsek gyorsan mutálódnak, valamint amiért a vakcinával szembeni immunitás gyorsan elmúlik.

Fotó: Unsplash/Mat Napo
Egészség/Életmód

Borbély Fanni

Szerkesztő

Bár a kezdeti bizonyítékok szerint a koronavírus elleni védőoltások hosszú távú védelmet nyújtanak, az oltóanyaggyártók megkezdték és folyamatosan tesztelik oltóanyagaik olyan változatait, amelyek védenek a vírus aggasztó, új változatai ellen. Ez magában foglalja a dél-afrikai variánst, ami egy olyan mutációt hordoz, amely úgy tűnik, hogy képes kikerülni az immunrendszert.

A Pfizer legfrissebb jelentése szerint azok a dél-afrikaiak, akik az általuk kifejlesztett vakcinával lettek beoltva, magas védelmet produkáltak a vírus új variánsával szemben is, mely alátámasztja azon laboratóriumi kísérleteket, amelyek kimutatták, hogy az oltás olyan széles körű immunválaszt képes kiváltani, amely védelmet nyújt a mutáns vírusok által generált bármilyen szövődmény ellen. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Ian Haydon tavaly részt vett a Moderna koronavírus elleni oltóanyagának tesztelésében, akkor megkapta az oltás mindkét adagját, most pedig ismét jelentkezett önkéntesnek a vállalathoz, így megkapja a harmadik, emlékeztető oltást is, mely az új variánsok ellen hivatott védelmet nyújtani.

A Pfizer múlt havi jelentése alapján a mindkét dózisban részesültek legalább hat hónapig védettek a koronavírussal szemben, a kutatók azonban kiemelték, ez nem azt jelenti, hogy hat hónap után egyik pillanatról a másikra megszűnik a védettség, csupán elkezd csökkenni.

Scott Hensley, a Pennsylvaniai Egyetem immunológusa és oltási szakértője szerint a Moderna és a Pfizer által alkalmazott mRNS-technológia különösen hatékony, az általuk kiváltott antitest-válaszok pedig hihetetlenül magasak. Míg a koronavírus elleni vakcinák természetesen újak, az mRNS-technológiát sok éven át tanulmányozták, és az influenza, vagy éppen az ebola elleni vakcinák kifejlesztésére használták fel – írja a CNN.