Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,78 Ft
Euró
390,31 Ft
Font
456,30 Ft
Bitcoin
61,327 $

Norvég szakértők szerint az AstraZeneca vakcinája okozta a vérrögképződést

Az elmúlt hetekben a világ több országában is ideiglenesen felfüggesztették az AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag használatát, miután több beoltottnál tapasztaltak vérrögképződést.

Kunszállás, 2021. március 18. AstraZeneca koronavírus elleni védõoltás második adagjai oltáshoz elõkészítve Kasza Beáta háziorvos kunszállási rendelõjében 2021. március 18-án. MTI/Bús Csaba
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Pål Andre Holme, az Oslo Egyetemi Kórház professzora és főorvosa kijelentette: az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája okozta a – részben halálos következménnyel járó – vérrögképződést három kórházba került beteg esetében.

Pål Andre Holme a North Norway HF egyetemi kórház szakértőivel közösen végzett egy vizsgálatot, melynek során megállapításra került, hogy az AstraZeneca oltóanyaga felelős a vérrögök kialakulásáért. A vizsgálatra pedig azután került sor, hogy nemrég három norvég egészségügyi dolgozót kellett kórházba szállítani a vérrögök kialakulása miatt, egyikük azonban hétfőn sajnos életét vesztette. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

A professzor szerint elméletük beigazolódott, ugyanis megállapították, hogy az AstraZeneca oltóanyaga váltott ki váratlan és erőteljes immunreakciót a vizsgált pácienseknél, miután megtalálták azokat a speciális antitesteket, melyek kiválthatják ezt a fajta reakciót.

A Norvég Gyógyszerügynökség egyelőre nem foglalt állást a témában, de a vizsgálat eredményeit ki fogják elemezni, ezt követően pedig várhatóan bejelentik, hogy az eredmények megalapozottak, vagy sem. Az AstraZeneca egyelőre szintén nem kommentálta a norvég professzor megállapítását, azonban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan még a mai napon állást foglal az ügyben.

Annak ellenére, hogy már 19 ország szünetelteti az AstraZeneca oltóanyagának használatát, az EMA korábban közölte: nincs arra utaló bizonyíték, hogy valóban a vakcina lenne a felelős a vérrögök kialakulásáért.

„Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beoltott 17 millió személy adatai azt mutatják, hogy az AstraZeneca vakcina alkalmazása nem mutat nagyobb kockázatot tüdőembólia, mélyvénás trombózis vagy trombocitopénia tekintetében bármely életkori, nem szerinti, gyártási tétel szerinti vagy országcsoportban”

állt az EMA közleményében.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.