Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,78 Ft
Euró
398,97 Ft
Font
476,34 Ft
Bitcoin
62,172 $

Végül mégis engedélyezhetik a Szputnyik V vakcinát az Európai Unióban?

Az Európai Unió bár továbbra is kritikus az oroszok védőoltása kapcsán, a felmerülő vakcinahiány következtében előfordulhat, hogy végül változtatnak álláspontjukon a döntéshozók.

...svg content...Miskolc, 2021. március 15. Bátorligeti Tamásné ápolónő előkészíti az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 15-én. MTI/Vajda János
Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Annak ellenére, hogy a nyilvánosság előtt folyamatosan ekézik a moszkvai Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V vakcinát, a háttérben intenzív tárgyalások zajlanak Oroszország és az EU diplomatái között.

A Reuters hírügynökség egyik bennfentes forrása szerint az EU hivatalnokai azt szeretnék elérni, hogy az Európai Unió négy nagyobb tagállamában az elkövetkező hónapokban nekiláthassanak a szóban forgó készítmény legyártásához, ezáltal felgyorsíthatnák a vakcinációs programot a kontinensen. Soron kívül Dömötör Csaba Magyar Péterről: „A mobiltelefonjukra minden percben vigyázzanak”

Magyarország és Szlovákia már jelentős mennyiségben vásárolt az orosz vakcinából, míg Csehország is érdeklődött Moszkvától az elérhetőséggel kapcsolatban, az EU pedig a római ReiThera üzemben szeretné előállítani a Szputnyik V-t.

Brüsszelt több alkalommal is kritizálták a lassú vakcinaelosztás és disztribúció miatt, miközben az EU-ból nemrég távozó Egyesült Királyságban intenzíven zajlik a program, melynek köszönhetően hamarosan enyhíthetnek a korlátozásokon.

Az Európai Unió összesen hat nyugati vakcinagyártóval kötött szerződést, további kettővel pedig megbeszéléseket folytatnak a védőoltásokról. Mindezidáig négy oltóanyagot hagyott jóvá az Európai Gyógyszerfelügyelet (EMA), melyekkel a tagállamokban oltják a lakosságot.

A Szputnyik V EMA listájára való felkerülésével Oroszország óriási diplomáciai sikereket érhetne el azután, hogy komoly szankciókat vezettek be velük szemben Krím annektálása és a kelet-ukrajnai politikai konfliktusba történő beavatkozás miatt.

Orbán Viktor visszavágott Dobrev Klárának: „Putyin elnök úr ott ült az önök konyhájában”

Miközben Dobrev Klára Orbán Viktort azzal vádolja, hogy milyen szoros viszonyt ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, évekkel korábban az orosz vezető náluk járt vendégségben.