Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

Apró génmódosítással eltüntethető a fájdalomérzet az emberekből

Az újonnan felfedezett génhackkel az elviselhetetlen fájdalmakkal küzdő, gyógyíthatatlan betegségekben szenvedő pácienseken segíthetnének.

...svg content...Fotó: Pixabay
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem tudósai rájöttek, miként lehetne csökkenteni a krónikus fájdalomérzetet a CRISPR-terápiában használatos gének ideiglenes módosításával – tudósított a Gizmodo magazin.

A kutatók bebizonyították, hogy az SCN9A gén mutációja révén az embereknél elérhető a fájdalomérzet teljes semlegesítése, ezáltal kikapcsolható az idegrendszer ezen mechanizmusa. Soron kívül Verőcei halálos hajóbaleset: felvételek a kutatásról az eltűntek után

Amint ebből a génből többet termelt a szervezet, erősebb panaszok jelentkeztek, eltompításával és szerkezetének változtatásával viszont el tudták érni, hogy enyhüljenek a páciensek fájdalmai.

A Science Translational Medicine tudományos folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányból kiderült, hogy az eljárást sikeresen tesztelték kísérleti egereken, amelyeknél ideiglenesen blokkolták az SCN9A gén kiválasztódását.

A vizsgálatok során kimutatták, hogy a génmódosításon átesett rágcsálók fájdalomküszöbe sokkal magasabbnak bizonyult, valamint jóval tovább érezték a fájdalomcsillapító hatást is.

Habár a demonstráció alkalmával hatékonynak és biztonságosnak minősítették a módszert, mindez korántsem jelenti azt, hogy embereknél is hasonló effektivitással működhet az eljárás, ezért a humán kísérletek előtt még ki kell zárniuk a súlyos mellékhatások fellépésének lehetőségét.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.