Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,48 Ft
Euró
389,10 Ft
Font
454,89 Ft
Bitcoin
59,583 $

Vészes földközelségbe kerülhet hamarosan egy hatalmas aszteroida

A NASA mérnökei szerint a bolygónk mellett pénteken elsüvített űrszikla 2029-es visszatérésekor az sem elképzelhetetlen, hogy károkat okozhat a Föld körül keringő műholdakban.

Fotó: NASA/JPL
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Pénteken a 99942 Apophis névre keresztelt kozmikus szikladarab 16,7 millió kilométeres távolságban suhant el a Föld mellett, ami már veszélyes közelségnek számít – számolt be róla a Business Insider hírportál.

A NASA kutatóinak előzetes becslései alapján az Eiffel-torony méretű aszteroida 2029-ben alig több, mint 31 ezer kilométeres közelségbe kerülhet a Földhöz képest, ami akár azt is eredményezheti, hogy összeütközhet a pályán lévő műholdak valamelyikével. Soron kívül Verőfényes napsütésre számíthatunk a hétvégén, helyenként záporok is várhatók

Az Apophist először 2004-ben fedezték fel, azóta pedig az egyik legveszélyesebb aszteroidaként tartják számon a csillagászok, számításaik szerint azt a lehetőséget sem szabad kizárni, hogy valamikor a jövőben bolygónknak csapódik az óriási űrszikla.

A NASA legújabb kalkulációi arra engednek következtetni, hogy a kozmikus randevú 2029-ben nem valószínű – igaz, a szatelliteket egy részét lehetséges, hogy pótolnunk kell, hiszen az aszteroida letarolhatja őket.

A 340 méter hosszú Apophis 2029-ben olyan közel fog merészkedni bolygónkhoz, hogy április 13-án szabad szemmel is látni lehet majd, amint az Atlanti-óceán felett átszeli az univerzum hullámait.

A kutatók abban reménykednek, hogy a találkozás apropóján részletesen kivizsgálhatják az aszteroida szerkezetét, ezáltal tisztább képet kaphatnak az Apophis viselkedéséről, így pontosabb becsléseket készíthetnek az űrszikláról.

Tarlós István szerint Vitézy Dávid „a mai napig sértődött ember”

Mindemellett „végtelenül tisztességtelennek” tartja a főpolgármester-jelölt kommunikációját.