823 afgán menekült zsúfolódott fel egy amerikai repülőgépre

US Air Force
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 21. - 13:22

Az amerikai légierő pénteki közleményéből kiderült, szinte megdönthetetlen rekordot állítottak fel, vasárnap ugyanis 823 afgán disszidenst ültettek fel egy katonai repülőgépre.

Miközben Joe Biden amerikai elnököt élesen kritizálták amiatt, hogy az amerikai kontingens az előre beígért segítség helyett csupán a menekültek töredékének nyújtott védelmet és az eltávozás biztonságos lehetőségét Afganisztánban, a légierő szerint minden megtesznek annak érdekében, hogy a jobb élet reményében elszökött emigránsokat kijuttassák a tálib rezsim karmai közül.

Amíg kedden 640 embert szabadítottak ki összesen, addig vasárnapra már 9 ezerre nőtt azoknak a száma, akiket az amerikaiak sikeresen kivittek az országból.

A számot azért sikerült megemelni, mivel az egyik teherszállító repülőgépre több mint nyolcszáz menekültet kísértek fel a katonák, így gyakorlatilag egy teljes falut sikerült elreptetni.

Ezzel szemben még jócskán maradt tennivalójuk, hiszen tízezrek várakoznak a kabuli repülőtéren arra, hogy elhagyhassák Afganisztánt, és ha nem lépnek időben a hivatalos amerikai szervek, akkor a tálibok elfoghatják őket, sőt akár ki is végezhetik az ártatlan embereket és családjaikat – írta a Forbes.