Nem veszélyezteti Magyarországot az afgán menekültáradat

MTI/EPA
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 21. - 05:16

Hegedűs Arno nemzetközi jogász szerint főként Pakisztán és Irán esetében jelenthet valós gondot az afgán politikai válság nyomán kialakulófélben lévő menekülthullám.

A szakember a Spirit FM Aktuál című műsorában elmondta, a tálibok számára döntő fontosságú lehet, hogy nemzetközileg – különösen a szövetségeseik és a térség meghatározó államai – elismerik-e a kormányukat. 

Ez ugyanis alapesetben nem jelent különösebb problémát, az viszont kérdés, hogy mi történik olyankor, amikor erőszakos hatalomátvételről van szó. Hegedűs hozzátette, ilyenkor vannak olyan államok, akik azt mondják, hogy az erőszakkal hatalomra jutó politikai erőt nem fogadják el, ezzel pedig elszigetelik azt a nemzetközi közösségben.

A nemzetközi jogász úgy gondolja, a politikai okok is meghatározzák, hogy egy állam miért, vagy miért nem fogad el egy kormányt. Afganisztán esetében például Pakisztánnak, Kínának és Oroszországnak alapvető érdeke, hogy ne fulladjon polgárháborúba az afgán helyzet, hanem stabil partnerük legyen, még akkor is, ha az nem feltétlenül a legkívánatosabb számukra.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány már az afgán krízis kezdetekor közölte, hogy nem Magyarország nem fogad majd be menekülteket, a szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi jog nem engedi, hogy életveszélyes országokba menekülteket küldjenek vissza befogadó államok.

Hegedűs szerint a magyar külügy a menekülthullámtól tart, de úgy véli, Magyarországot ez nem fenyegeti.