Bejelentették a tálibok az Afganisztáni Iszlám Emírségek megalakulását

MTI/AP/Rahmat Gul
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 19. - 16:47

Mindössze néhány nappal azt követően, hogy az amerikai hadsereg kivonult Afganisztánból, a tálibok leváltották a helyi kormányt, és már meg is alapították legújabb államukat.

102 évvel azután, hogy a térség függetlenné vált az Egyesült Királyságtól, ismét helyi lázadók kezébe került az ország, a nyugati hadsereg kivonulása ugyanis azt eredményezte, hogy a tálibok teljhatalmat élvezhetnek Afganisztánban.

Csütörtöki Twitter-bejegyzésében a terrorszervezet hivatalos szóvivője – akit meglepő módon nem cenzúrázott a platform – arról írt, örömmel tudatja a világgal, hogy létrejött egy új állam Ázsiában, mégpedig Afganisztáni Iszlám Emírségek néven, amelynek fő törvényei a sáriára épülnek.

Az iszlamista szervezet egyébként már régóta használta ezt az elnevezést különféle tárgyalásokon és hivatalos megbeszéléséken, ezért nem meglepő, hogy éppen erre esett a választásuk – írta az RT hírportál.

Vasárnap a tálib milíciák átvették az uralmat az afgán főváros, Kabul felett, miután eltávolították pozíciójából Asraf Gáni elnököt, aki félelmében az Egyesült Arab Emírségekbe disszidált.

Kedden helyét átvette az alelnök, Amrulláh Szaleh, akit azonban néhány órán belül szintén úgy döntött, elhagyja az országot, és inkább Katarba menekül. A helyét végül a tálib vezetőség vette át, akik azonnali hatállyal beiktatták a sária törvénykezést Afganisztában.

Szerdán óriási tömeg gyűlt össze Dzsalalabád városában, ahol a szemtanúk szerint a tálib terroristák tüzet nyitottak a demonstrálókra, az incidensben legalább hárman meghaltak, és több tucatnyian megsebesültek.