Halállal fenyegetik a tálibok azokat, akik el szeretnének szökni Afganisztánból

MTI/EPA
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 19. - 21:38

Annak ellenére, hogy legalább tizenketten életüket vesztették a szökési kísérletek során kialakult tülekedésben és a tálibok golyózáporában, egyre többen próbálnak meg bejutni a kabuli repülőtérre.

A tálib vezetőség szerdán jelezte, hogy azok, akik a repülőterek kerítéseinél gyülekeznek, és arra várnak, hogy felszállhassanak a gépekre, jobban teszik, ha minél hamarabb elhagyják a területet, mivel nincs joguk arra, hogy elhagyják az országot – írta az RT hírportál.

Az iszlamista terrorszervezet a hét elején vette át az uralmat a főváros, Kabul felett, miután az amerikai hadsereg kivonulásával egyértelművé vált, hogy az ideiglenes kormány képtelen fenntartani hatalmát az elszegényedett országban.

Helyi források szerint legalább öt holttestet helyeztek egy furgonba azután, hogy hatalmas pánikhangulat alakult ki a reptér közelében, amit állítólag fegyverek ropogása követett, így szinte biztos, hogy a kivezényelt tálib „rendfenntartók” tisztogathattak.

Mindeközben az Egyesült Államok védelmi minisztériumának szóvivője elmondta, hétfőn az utolsó amerikai diplomatát is elszállították az országból, bár az akció nem éppen a legbiztonságosabb körülmények között zajlott, ugyanis két szövetséges afgán tisztet túszul ejtettek, és kivégezték őket.

Habár a tálibok azt ígérték, békét kívánnak teremteni Afganisztánban, ennek éppen az ellenkezője történik, nemrégiben például vérbe fojtottak egy tüntetést, amelyen a résztvevők a szabadságért demonstráltak.