18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Videón, ahogy a tálibok lövésekkel akadályozták meg az ellenük tartott tüntetést

Tálib fegyveresek járõröznek Kabulban 2021. augusztus 18-án. Három nappal korábban a szélsõséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fõvárosba és elfoglalták az afgán kormányerõk által elhagyott kormányzati intézményeket. MTI/AP/Rahmat Gul
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 18. - 13:16

A tálibok a dzsalálábádi tüntetőkre lövöldöztek, ezzel véget vetve a demonstrációnak.

Az Afganisztánban a tálibok hatalomátvétele ellen indított első fellépés erőszakos választ váltott ki az ország új vezetőiből. A helyi média beszámolói több sérültről és legalább két halálos áldozatról számoltak be, amikor a tálibok tüzet nyitottak egy tüntetés résztvevőire, ahol a nemzeti zászlót is lobogtatták.

A mai dzsalálábádi tüntetésen – az utolsó város, amely Kabul előtt a tálibok kezére került – az emberek leszedték a tálib zászlót, és kibontották a piros, zöld és fekete nemzeti zászlót.

A Pajhwok Afghan News helyi hírügynökség által tweetelt videókon látható, amint a nemzeti zászlót cipelő emberek átkelnek egy utcán. Hirtelen lövések dördültek, majd gépfegyver-tűz hallatszott. “A tálibok tüzeltek a tüntetőkre Dzsalálábád városában, és megvertek néhány videós újságírót” – állt az egyik videó feliratában.

Ez volt az első visszavágás a tálibok ellen, mióta vasárnap bevonultak Kabulba, ami több ezer embert érint, különösen nőket, gyerekeket és olyanokat, akik az Egyesült Államok 20 éves jelenléte alatt segítettek a nyugati csapatoknak.

Bár a tálibok ezúttal igyekeztek enyhébb képet mutatni, általános amnesztiát hirdettek és a nőket is felszólították, hogy vegyenek részt a kormányban végzett munkájukban, az 1996 és 2001 közötti uralmuk alatt történt nyilvános megkorbácsolások, kivégzések és házasságtörésért történő megkövezés emléke még mindig erősen él bennük.

Sokan féltik az életüket és a megélhetésüket. Az ország elhagyására irányuló kétségbeesésükről a kabuli repülőtérről érkeztek megrendítő képek, ahol sok férfi, aki nem talált helyet a járatokon, felkapaszkodott a repülőgépek szárnyára, és egyenesen a halálba zuhant.

Kabulban eközben Anas Haqqani, a tálibok legfőbb parancsnoka találkozott Hamid Karzai volt afgán elnökkel és Abdullah Abdullah volt külügyminiszterrel. Az Anas Haqqani által vezetett Haqqani-hálózat a tálibok egyik fontos frakciója. A Pakisztánnal határos területen működő hálózatot az elmúlt években az Afganisztánban elkövetett leghalálosabb terrortámadások elkövetésével vádolták – írja az NDTV.