Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

50 új exobolygót fedeztek fel a mesterséges intelligencia segítségével

not image

Kulcsár Péter

2020. augusztus 27. - 11:44

A csillagászat történelmében még egyszer sem fordult elő, hogy egy előre programozott algoritmussal temérdek mennyiségű, Naprendszeren kívüli égitestre bukkantak volna.

A csillagászat történelmében még egyszer sem fordult elő, hogy egy előre programozott algoritmussal temérdek mennyiségű, Naprendszeren kívüli égitestre bukkantak volna.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

Az AI mögött a Warwick Egyetem kutatócsapatának asztronómusai állnak, akik a NASA már visszavonultatott Kepler missziójának és a Tranzit Exobolygó Felmérési Műhold (TESS) 2018-as megfigyelései alapján állították össze az óriási adatszettjeiket, amit később az algoritmushoz használtak fel.

A tudósok abban bíznak, hogy az eredményeikkel a jövőbeni bolygókutatásokkal kapcsolatos technikákat jelentősen megkönnyíthetik. A jelenlegi módszereket könnyen megzavarhatják a háttérben lévő kozmikus zajok, valamint a különféle egyéb objektumok, de még a kamera hibái is.

A csapat megtanította az AI-val, hogyan tegyen különbséget a hitelesített planéták és a fals-pozitív égitestek között, ezután a még elbírálás alatt lévő exobolygó-jelölteket tartalmazó adatsoron vizsgálták meg, mire lehetnek képesek.

“Az algoritmusnak hála pontosan 50 bolygójelöltet azonosítottunk, amiket hamarosan hagyományos eljárásokkal is hitelesíthetnek a kollégáink.” – mondta David Armstrong, a Warwick Egyetem fizikai tanszékének szakembere, és egyben a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society tudományos lap múlt heti számában megjelent tanulmány főszerzője.

A planéták eltérő nagyságúak – egyesek nagyjából akkorák lehetnek, mint a Neptunusz gázóriás, mások még a Földünknél is jóval kisebbek.

“Ahelyett, hogy beazonosítanánk, mely égitestek lehetnek potenciális exobolygók, a precíz statisztikai valószínűségeiket tudjuk meghatározni. Ha 1%-nál kisebb az esélye annak, hogy fals-pozitív eredményeket kaptunk, akkor bolygóként hitelesíthetjük őket.”

magyarázta Armstrong.

Nemcsak kifejezetten hatékony az új technológia, hanem az algoritmus rendkívül gyors is, így valóban könnyebben lehet majd a jövő csillagászainak nyilvántartásba venniük az újonnan észlelt lehetséges exoplanétákat.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/az-oumuamua-aszteroida-intelligens-idegen-civilizaciok-urszondaja-is-lehet/

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.