Kinyomtattak 3D printerrel egy teljes falut

Twitter
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Mexikóban felhúzott, földrengéseknek maradéktalanul ellenálló házakat kizárólag 3D nyomtatóval készítették el.

Egészen furcsa településsel bővült a mexikói Nacajuca térség, egy texasi startup révén ugyanis olyan házakat építettek fel a környéken, melyek azon túl, hogy kibírják még a Richter-skála szerinti 7,4-es magnitúdójú földrengéseket is, kivétel nélkül 3D printerrel lettek kinyomtatva – írta a The New York Times napilap.

Soron kívül Fiatal nőt mentettek ki a Dunából a budapesti vízi-rendőrök vasárnap éjszaka

A korszakalkotó technológia révén viszonylag alacsony költségek mellett sikerült kialakítaniuk a házakat, csupán a 3D nyomtatás alapanyagai kerültek többe a hagyományos komponensekhez képest.

A házak nagyjából 47 négyzetméter kiterjedésűek, és mindegyikben található egy hálószoba, egy nappali, egy konyha, valamint egy fürdőszoba.

Felépítésük nem volt könnyű, hiszen a 3D nyomtatás megtervezéséhez szakavatott mérnöki és informatikai tudás szükséges, nem beszélve arról, hogy olyan helyszínt választottak, ahol a talaj szerkezete sem éppen a legstabilabb, így precíz felmérések előzték meg a munkálatokat.

Az időjárási tényezők is megnehezítették az építést, hiszen a helyszínen rendszeresen esett, ami nem tett jót a 3D printernek, ám jó hír, hogy végül sikerrel jártak. Francesco Piazzesi, a projekt vezetője elmondta, azt reméli, hogy a jövőben más települések felújításában is részt vehetnek, így lefektethetik a modern házépítési módszerek fundamentumait.