Beültették egy embernek a világ első 3D-nyomtatott műszemét

Moorfields Biomedical Research Centre
not image

Kulcsár Péter

2021. november 27. - 08:54

A Londonban található Hackney kórház páciense lesz az első ember, akit egy 3D-nyomtatott műszemmel fognak ellátni.

A Moorfields Biomedical Research Centre közleményéből kiderült, a szemprotézist úgy tervezték, hogy a hagyományos akril szemprotézisekhez képest valósághűbbnek tűnjön, ezen felül megtudhattuk, hogy a 3D nyomtatási eljárás drasztikusan, hat hétről két-három hétre csökkenti az új protézisre való várakozási időt.

A páciens, Steve Varze november 25-én, csütörtökön esett át a beavatkozáson a londoni Moorfields Szemkórházban, amelyet az Egyesült Királyság NHS közegészségügyi szolgálata működtet.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Hagyományosan a protézisre szoruló betegnek egy kétórás eljáráson kell átesnie, amelynek során megformázzák a szemgödrét, mielőtt a műszemét felhelyezik, majd megfestik, az új 3D nyomtatási módszerrel viszont az eljárás ideje mindössze 30 percre csökken.

Az új módszer során a szakemberek beszkennelik a páciens szemüregét, így a szoftver feltérképezheti a 3D modellt a nyomtató számára, majd az adatot elküldik a Németországban lévő printer egységnek, ahol mindössze 2,5 óra alatt kinyomtatják, ezt követően pedig visszaküldik az Egyesült Királyságba.

Fontos megjegyezni, hogy a 3D-nyomtatott szem nem tévesztendő össze a bionikus szemek előállításához köthető technológiával, amelynek célja, hogy beültethető elektronikus eszközökkel támogassa az emberek látását.

A bionikus látástechnológia egyik példája a Pixium Vision SA-tól származik, amely a Prima rendszerével elnyerte a 2020-as HealthTech Award 2020 díjat, és amelynek technológiája lehetővé teszi a vak emberek számára, hogy a fotoreceptorok fotovoltaikus helyettesítője segítségével lássanak.