Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
358,65 Ft
Euró
386,99 Ft
Font
449,57 Ft
Bitcoin
63,097 $

Íme a 2021-es év legszebb űrfotói, a szikrázó csillagmezőktől egészen a sziporkázó galaxisokig

Az űr végtelen tágassága gyönyörű és lenyűgöző fotótéma. A csillagok drámai születésétől és halálától kezdve a galaktikus csillaghalmazokon át a bolygókról készült közeli felvételekig bemutatunk néhányat a 2021-es év leglélegzetelállítóbb űrfotói közül.

NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A csillagok por- és gázbölcsőkben születnek, mely dinamikus folyamat apropóján a Hubble-hez hasonló űrtávcsövek kedvenc témái, ami nem véletlen, hiszen a fényes fiatal csillagok és a sötét felhők kontrasztja bámulatos fotókat eredményezhet.

Életük fénykorában a csillagok halmazokba tömörülhetnek, ezek a szikrázó csillagmezők szintén lenyűgöző felvételekkel kápráztathatják el az asztronómusokat. Ott vannak még a szupernóvák is, a csillagok halála ugyanis szintén rendkívüli módon fotogén, és olyan fenséges ködöket hozhatnak létre, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy képzeletünket a formáikra vetítsük. Soron kívül Június első napjára szervez Békemenetet a CÖF–CÖKA

Idén a csillagászok új képet adtak ki az M87 galaxis szívében lévő szupermasszív fekete lyukról, kiegészítve a polarizációjának méréseivel, amelyek felfedik mágneses mezőjének kiszámíthatatlan mozgásait. Februárban a NASA Perseverance rovere landolt a Marson, és egy jetpackre szerelt kamera rögzítette azt a pillanatot, amikor a kerekek a vörös bolygó talajához értek.

Lássunk hát néhányat ezekből a fantasztikus fotókból, amelyek kiérdemelték az idei év leggyönyörűbb asztrofotói címet!