Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,87 Ft
Euró
380,91 Ft
Font
443,82 Ft
Bitcoin
43,942 $

Pac-Man formájú szupernóva-robbanásra lettek figyelmesek az univerzum közepén

A rendkívül erős, sziporkázó fénnyel járó kozmikus jelenség nem mindennapi színkavalkáddal kápráztatta el a csillagászokat.

NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A NASA kihasználta a Hubble űrtávcsőben rejlő utolsó lehetőségeket a James Webb űrteleszkóp decemberi Föld körüli pályára állítása előtt, nemrégiben ugyanis pazar fotót lőttek az univerzum egyik rejtett szegletéről, amelyben egy szupernóva-robbanást sikerült megörökíteniük.

A fotón az N 63A névre keresztelt szupernóva után fennmaradó gáz- és porfelhő látható, amelyek arra utalnak, hogy a felrobbanó csillag dúskált energiában és anyagban, amelyek a detonációt követően felszabadultak és szétszóródtak az intergalaktikus térben. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

Az objektum a Nagy Magellán-felhőben bukkant fel, amely nagyjából 163 ezer fényévre található a Tejútrendszertől, és bár a robbanás intenzívnek bizonyult, az N 63A még mindig frissnek számít, így egy ideig még megcsodálhatjuk az égbolton.

Pac-Man formáját főként annak köszönheti, hogy a gravitációs erők hatására bizonyos irányokba egyenletesen oszlottak szét a csillag maradványai, miközben a közepe üresen tátongott, nem mellesleg a színe narancssárga lett.

Jó látni, hogy még van potenciál a több mint 30 éve Föld körül keringő Hubble űrteleszkópban, bár már egy ideje érezhető, hogy elavulófélben van a modul és az utolsókat rúgja, ezért várják tűkön ülve az asztronómusok a James Webb űrtávcső kilövését, ami a rengeteg húzás-halasztás után hamarosan végre megtörténhet.

A jövő hét első felében esős időnk lesz, majd visszatérnek az éjszakai fagyok

Noha napsütésre van kilátás a jövő hét második felében, az éjszakai fagyok miatt didergősen indulnak majd a reggelek.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.

Megállapodott az EU a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A cél az, hogy korlátokat szabjanak a generatív AI platformok korlátlan fejlődésének, és megakadályozzák a technológiával való visszaélést anélkül, hogy veszélyeztetnék az ágazat innovációit.