Pac-Man formájú szupernóva-robbanásra lettek figyelmesek az univerzum közepén

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. október 20. - 17:01

A rendkívül erős, sziporkázó fénnyel járó kozmikus jelenség nem mindennapi színkavalkáddal kápráztatta el a csillagászokat.

A NASA kihasználta a Hubble űrtávcsőben rejlő utolsó lehetőségeket a James Webb űrteleszkóp decemberi Föld körüli pályára állítása előtt, nemrégiben ugyanis pazar fotót lőttek az univerzum egyik rejtett szegletéről, amelyben egy szupernóva-robbanást sikerült megörökíteniük.

A fotón az N 63A névre keresztelt szupernóva után fennmaradó gáz- és porfelhő látható, amelyek arra utalnak, hogy a felrobbanó csillag dúskált energiában és anyagban, amelyek a detonációt követően felszabadultak és szétszóródtak az intergalaktikus térben.

Az objektum a Nagy Magellán-felhőben bukkant fel, amely nagyjából 163 ezer fényévre található a Tejútrendszertől, és bár a robbanás intenzívnek bizonyult, az N 63A még mindig frissnek számít, így egy ideig még megcsodálhatjuk az égbolton.

Pac-Man formáját főként annak köszönheti, hogy a gravitációs erők hatására bizonyos irányokba egyenletesen oszlottak szét a csillag maradványai, miközben a közepe üresen tátongott, nem mellesleg a színe narancssárga lett.

Jó látni, hogy még van potenciál a több mint 30 éve Föld körül keringő Hubble űrteleszkópban, bár már egy ideje érezhető, hogy elavulófélben van a modul és az utolsókat rúgja, ezért várják tűkön ülve az asztronómusok a James Webb űrtávcső kilövését, ami a rengeteg húzás-halasztás után hamarosan végre megtörténhet.