Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,17 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,075 $

14 ezer nigériai követel igazságot a bíróságon a Shell környezetszennyezése miatt

Két nigériai közösség a bírósághoz fordul, hogy tegyenek igazságot: a Shell ugyanis állításuk szerint felelős vízforrásaik pusztító szennyezéséért.

Fotó: MTI/EPA/M. A. Puspa Kumara
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Guardian jelentése szerint két nigériai közösség mintegy 14 ezer tagja csatlakozott az ügyhöz, melyben a Shellt kívánják felelősségre vonni környezetszennyező magatartása miatt.

A közösség tagjai, akik a Niger-delta Ogale és Bille területein élnek, állítják, hogy a Shell a felelős vízforrásaik pusztító szennyezéséért és életmódjuk tönkretételéért. A Niger-deltában fekvő Ogale mezőgazdasági közösség tagjai a múlt hét folyamán nyújtották be keresetüket, ezzel csatlakozva a Bille területén élő 2000 emberhez. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

Összesen 13 652 magánszemély, valamint egyházak és iskolák kérik az olajipari óriáscéget, hogy tisztítsa meg az általa beszennyezett vizeket, mely a közösség tagjai szerint tönkretette a terület vizeit. Állítják, a Shell tevékenységéből származó folyamatos olajszennyezés tönkretette mezőgazdasági és halászati lehetőségeiket.

A Shell azonban – mely épp most jelentette be 2022 első három negyedévére vonatkozó döbbenetes, több mint 30 milliárd dolláros nyereségét – közölte, hogy a közösségeknek nincs jogilag lehetőségük arra, hogy a szennyezett vizek takarítására kötelezzék a vállalatot.

Sőt, azt is kijelentették, hogy a magánszemélyek nem kérhetnek kártérítést olyan olajkiömlésekért, melyek öt évvel keresetük benyújtása előtt történtek. Állítják továbbá, hogy ők nem felelősek azért, hogy „szervezett bűnbandák titokban szivattyúzzák az olajat vezetékeikből”, szerintük ugyanis ez okozza a szivárgások jelentős részét.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.