Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,675 $

40 milliárd dolláros rekordnyereséget ért el tavaly a Shell

Fotó: unsplash
Külföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Több mint kétszeresére növelték a nyereségüket az egy évvel korábbihoz képest.

A brit óriás csütörtökön bejelentett eredményei soha nem látott hozamot biztosítanak a részvényeseknek, tovább fokozva a kormányokra nehezedő nyomást, hogy növeljék az ágazatra kiszabott adók mértékét.

Soron kívül Ritka óriáspókot észleltek az ausztráliai Queenslandben

A Shell csak a negyedik negyedévben 9,8 milliárd dolláros rekordnyereséget ért el a cseppfolyósított földgáz kereskedelemből származó bevételek élénkülésének köszönhetően – írja a TRTWorld.

Ez jócskán felülmúlta a korábbi, 8 milliárd dolláros elemzői prognózisokat is, az éves nyereség pedig elérte a 39,9 milliárd dollárt, ami a 2008-as, 31 milliárd dolláros rekordon is bőven túltesz.

A Shell éppen ezért a negyedik negyedévben csaknem 15 százalékkal növelte osztalékát, ami az ötödik emelés azóta, hogy a 2020-as koronavírus-járvány miatt mintegy 60%-os csökkentést hajtott végre.

Ezek mellett bejelentettek egy 4 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is. A Shell az elmúlt évben 19 milliárd dollár értékben vásárolt vissza részvényeket, ez kétszerese a világjárvány előtti számoknak.