Zöld leveles zöldségekkel a demencia megelőzéséért
A szakértő szerint igyekezzünk gyakrabban fogyasztani brokkolit, spenótot és káposztát azok jótékony hatásai miatt.
A zöld leveles zöldségek segítenek megelőzni a demenciát – emeli ki a szakértő, dr. Pavlova. Elmondása szerint folyamatosan figyelemmel kíséri az egészséges táplálkozás témakörét, és az ehhez köthető friss megállapításokat, lényeges tudnivalókat, s igyekszik mindenki számára megfelelő tanácsot adni.
Elsőként azt javasolta, hogy igyekezzünk gyakrabban fogyasztani brokkolit, spenótot és káposztát, s mint mondta, a saját étrendjét is úgy alakította ki, hogy az elfogyasztani kívánt ételek tartalmazzanak zöld leveles zöldségeket.
A téma kapcsán a mediterrán étrendet is megemlítette, ami diófélékben és olívaolajban gazdag, ezáltal jót tesz az ereknek, sőt, az öregedést is lassítja. A jó zsírok nagyon fontosak egészségünk szempontjából, ne hagyjuk hát ki az étrendünkből. Erről egyébként itt írtunk bővebben.
A szakértő ezután a brokkolira terelte a szót, amit elmondása alapján azért érdemes rendszeresen fogyasztani, mert magas folsav-, vagyis B9-vitamin-tartalmú, ami csökkenti a rosszindulatú daganatok kockázatát, emellett pedig finom is – írja a Sports.kz a Kubnews.ru-ra hivatkozva, amiből a Magyar Hírlap szemlézett.
De korábban azt is megírtuk, hogy megtalálták a titkát az életre szóló emlékeknek, az időskori memóriavesztés megfejtésében is segíthet: nagyon fontos lépést tehettek a demencia és az Alzheimer-kór pontosabb megismerése felé.