Dollár
393,08 Ft
Euró
411,42 Ft
Font
476,83 Ft
Bitcoin
17,110 $

Megugrott a Xiaomi részvényeinek árfolyama, miután az USA eltávolította a céget a feketelistáról

MTI/EPA/Xiaomi
not image

Kulcsár Péter

2021. május 13. - 01:00

A súlyos pénzügyi és gazdasági szankciókat még Donald Trump vezette be elnöki hivatalból való távozása előtt a Xiaomival szemben, a legújabb rendelet értelmében azonban többé már nem számít problémás vállalatnak a kínai gyártó az Egyesült Államokban.

Az amerikai kormány megállapodott e befektetőkkel abban, hogy a kínai techóriást leveszik a feketelistáról – olvasható a CNBC tudósításában.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A hírre a Xiaomi részvényei hirtelen az egekbe szálltak, egyetlen nap leforgása alatt közel 6,5 százalékkal emelkedett a cég tőzsdei árfolyama.

Januárban a leköszönőfélben lévő amerikai elnök, Donald Trump felfüggesztette a kínai cég tevékenységét az országban, mondván a mobilgyártó szoros kapcsolatban áll a Kommunista Párthoz köthető hadiipari vállalatokkal.

A határozat következtében a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártójának részvényeit nem vásárolhatták meg amerikai befektetők, így óriási bevételektől estek el az előző öt hónapban.

Márciusban bíróság elé vitték az ügyet, a Xiaomi ugyanis több ízben is fellebbezett a szankciókkal szemben, végül kedden fogadta el az amerikai védelmi minisztérium a dokumentumokat, így május 20-tól kezdődően érvényét veszíthetik a szigorítások.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.