Dollár
392,31 Ft
Euró
410,65 Ft
Font
475,99 Ft
Bitcoin
17,021 $

Már a WHO szakembere is elismeri, hogy laborszökevény lehet a koronavírus

Peter Ben Embarek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértõinek vezetõje szállodai szobája erkélyén áll 2021. január 29-én a közép-kínai Hupej tartomány székvárosában, a világjárvány legelsõ, ismert gócpontjának számító Vuhanban. MTI/EPA/Roman Pilipej
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 12. - 17:35

A SARS-CoV-2 kapcsán még mindig a legfontosabb, ám mai napig tisztázatlan kérdés, hogy ki lehet az úgynevezett zéró páciens, aki először fertőződött meg a denevérekben kialakult kórokozóval.

Dr. Peter Ben Embarek, a WHO kínai kutatócsapatának egyik vezetője annak idején határozottan állította, hogy erősen elképzelhetetlen az, hogy a koronavírus laboratóriumból szökött volna ki, sokkal valószínűbb az úgynevezett zoonotikus ugrás.

Dr. Embarek véleménye azonban látszólag erősen megváltozott, ugyanis most már ő is elismeri, hogy köze lehetett a labornak a járvány kitörésének és feltehetően a zéró páciens egy ott dolgozó volt. Ezt a dán TV2-nek adott interjújában fejtette ki:

„Az is egy elképzelhető hipotézis [a zéró páciens kapcsán], hogy egy laboratóriumi dolgozó volt az, aki mintát gyűjtött a terepen. Ezen a helyen ugorhatott a vírus közvetlenül a denevérekről az emberekre. Ezen esetben egy laboratóriumi dolgozó lenne a zéró páciens, nem egy véletlenszerű falusi, akinek gyakori kontaktusa van a denevérekkel”

Dr. Embarek azt is elárulta, hogy jelenleg semmilyen közvetlen bizonyítékuk nincs az eredeti, zoonotikus ugrás elméletére, ráadásul azt is megerősítette, hogy Kína minden téren befolyásolni próbálta a nagy vitát kavart jelentést.

Elmondása szerint a WHO hosszú és kemény tárgyalások eredményeképpen tudta egyáltalán a „nagyon valószerűtlen” kategóriába felvenni a laboratóriumi elméletet, mert a kínai tudósok eredetileg egyáltalán nem akarták ezt megemlíteni a jelentésben.

A Vuhani Virológiai Intézet mindössze egy köpésnyire van attól a húspiactól, ahol az első beazonosított eseteket felfedezték. A laboratórium ráadásul arra specializálódott, hogy denevér-koronavírusokat tanulmányozzon, köztük olyanokat is, amelyek közeli rokonságban vannak a COVID-19-cel.

Dr. Embarek a dán csatornának azonban elárulta, hogy mindössze 48 órával a távozásuk előtt merült fel az is, hogy egyáltalán belekerüljön-e a jelentésbe a laborszökevény-teória. Mint fogalmazott, a kínai tudósok nem mutattak nekik megfelelően dokumentumokat.

„Nem kaptunk betekintést a laboratóriumi jegyzőkönyvekbe vagy közvetlenül a laborból származó dokumentumokba. Kaptunk egy prezentációt, beszéltünk róla, kérdéseket tettünk fel, de a dokumentációkat nem láttuk”

Dr. Embarek kitért arra is, hogy valószínű azért nem akarták a kínaiak ennyire kitárgyalni a laborszökevény-teória puszta lehetőségét sem, mert akkor az arra utalt volna, hogy emberi hiba történt, amit nem szívesen ismernének be:

„Talán azért volt ez, mert azt sugallja, hogy emberi hiba áll egy ilyen incidens mögött, amit nem szívesen ismernének be. Ez részben ázsiai tradíció is, hogy a tökéletességre kell törekedni és semmiben nem lehet hiba. De az is lehet, hogy valaki el akar rejteni valamit. Ki tudja?”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.