Vízálló, napenergiával fűtött kapszulákat tesztel egy német város a hajléktalanokon

not image

Kulcsár Péter

2021. január 26. - 23:56

Az utcára kényszerült emberek is biztonságos menedékre lelhetnek abban az új alvószerkezetben, melynek tesztelését Ulmban kezdték meg nemrég a fejlesztők.

A legutóbbi, 2016-os statisztikai adatok alapján 2016-ban Németországban összesen 860 ezer hajléktalan élt, ami az összlakosság tekintetében viszonylag alacsony számnak mondható, mégis súlyos társadalmi problémát jelent.

Az Ulmer Nest nevű cég most egy korszakalkotó megoldással állt elő, ugyanis megalkottak egy olyan víz- és szélálló alvóhelyet, amelybe bármelyik hajléktalan beköltözhet, és átvészelheti a hideg teleket anélkül, hogy egészségügyi károkat szenvedne.

A kapszulákat először január 8-án helyezték ki a különböző parkokba Ulm városában, ha pedig hatásosnak bizonyulnak, akkor országszerte telepíthetik őket a terek és utcák szélére.

A menedékhelyeket fából és acélból készítették, bennük kényelmesen elfér két átlagos testalkatú ember. A fészkek kabinja megvédi a hajléktalanokat a hidegtől, a széltől és a páratartalom ingadozásától, miközben egy ventilátor folyamatosan friss levegővel látja el az egységet.

A kapszulákba a személyiségi jogok védelmét figyelembe véve nem tettek kamerákat, helyettük mozgásérzékelővel látták el őket, amelyek probléma esetén értesítik a szociális munkásokat, és az ajtókat ekkor maguktól kinyílnak.

A fészkekbe rádióhálózatot szintén telepítettek annak érdekében, hogy a bennük tartózkodók bármikor értesíteni tudják a környékbeli gondozókat, ha éppen valamire szükségük lenne. A fűtés teljesen zöld módszerrel, a kapszulák oldalára szerelt napelemekkel lett megoldva.

Az Ulmer Nest abban reménykedik, hogy a szerkezeteikkel megvédhetik a hajléktalanokat a téli hidegektől, ezáltal minimalizálhatják az évente bekövetkező fagyhalálok számát Németországban. Mivel hajléktalanszállóra főként azért nem szeretnek járni, mert sokan tartózkodnak egy helyen, ezért egy ilyen kétszemélyes fészek sokkal jobb alternatívája lehet a menedékkeresőknek.

Fotó: Facebook/Ulmer Nest