Virtuális valóságon keresztül közvetít élő műtéteket egy tokiói kórház

not image

Nagy Noel

2020. május 31. - 07:20

A koronavírus-járvány következtében megnövekedett egészségügyi kockázat, és annak elkerülését szolgáló távolságtartás miatt az orvosi egyetemek hallgatói nem vehetnek részt élő műtéteken, viszont egy tokiói kórház erre is talált megoldás.

A koronavírus-járvány következtében megnövekedett egészségügyi kockázat, és az annak elkerülését szolgáló távolságtartás miatt az orvosi egyetemek hallgatói nem vehetnek részt élő műtéteken, ám egy tokiói kórház erre is talált megoldás.

A tokiói Női Orvosi Egyetem már eddig is ismert volt innovációiról, többek között orvosi robotokkal és mesterséges intelligencia alapú algoritmusokkal kísérleteztek az orvostudomány területén. Az egyetemhez tartozó műtőorvosok pedig újabb innovációt mutattak be, ugyanis a műtéteket egy hatalmas, 8K felbontású virtuális valóság kamera segítségével közvetítik az orvostanhallgatók számára.

Az ötletet alapvetően a biztonsági protokolloknak való megfelelés követelménye ihlette, ugyanakkor hosszú távú hatása is lehet az orvosi képzésre vonatkozóan, valamint potenciálisan a laikusok számára is elérhető lehet. Naotaka Fujii, a berendezést megalkotó Hacosco nevű vállalat vezetője nyilatkozott a találmányról az Insta360 blogjában:

„Különösen a jelenlegi helyzetre való tekintettel rendkívül hasznosnak gondoljuk a virtuális valóságon keresztül történő élő közvetítés lehetőségét, mivel emberi kontaktus mellőzésével tudunk fontos és hosszantartó élményhez hozzáférni”

Tekintve, hogy a kamerák a műtősök feje fölött lógnak, az orvostanhallgatók értelemszerűen nem tudnak olyan személyes élményt átélni, mintha maguk gyakoroltak volna a műtőasztalon, ugyanakkor a beszámolók szerint sokkal jobb betekintést ad a munka részleteibe, mint az, hogy a műtős válla felett vagy a kórtermen kívül próbálták volna szemügyre venni az eseményeket.

Ebből kifolyólag ez az új virtuális valóságon alapuló technológia forradalmasíthatja az orvosképzést a jövőben, a járványt követő időszakban. Ahogyan Fujii is elmondta, a virtuális valóság folyamatosan fejlődik az orvostudomány terén, és a jövőben még nagyobb teret nyerhet magának az oktatás terén.