Vészjósló problémákkal nézhetnek szembe a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó asztronauták

MTI/EPA/NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 11. - 10:53

Azt követően, hogy további szivárgásokra utaló jeleket fedeztek fel az ISS fedélzetén, kiderült, hogy az ivóvizüket is szennyeződés érte.

A legújabb kutatásokból kiderült, hogy a Nemzetközi Űrállomás ivóvizében valósággal pezseghet a mikrobiális élet, ami azt jelenti, hogy baktériumok milliói hemzseghetnek benne – adta hírül a The Debrief magazin.

A tanulmányt publikáló professzorok szerint biofilm réteg alakult ki az egyébként vizeletből újrahasznosított ivóvízen, melynek következtében akár súlyos fertőzéseket is elkaphatnak az ISS-en napi szinten dolgozó űrhajósok.

Recikláció nélkül a NASA-nak évente megközelítőleg 4,5 tonna vizet kellene a bázisra szállítani, ami egyszerűen megoldhatatlan feladatnak minősülne, nem beszélve arról, hogy az ISS-t is leterhelnék vele.

Szerencsére még lehet javítani a helyzeten, ugyanis ha speciális szűrőkkel látnák el az űrállomás vízhálózatát, azzal orvosolhatnák a gondot, és minimalizálhatnák a felbukkanó mikroorganizmusok koncentrációját.

A 2008 és 2015 között begyűjtött vízminták alapján egyébként rengeteg antibiotikummal szemben rezisztens baktériumfaj nyomát is felfedezték, valamint bebizonyították, hogy az űrhajósok nagyobb fertőzésveszélyeknek vannak kitéve, mint a Földön lévő emberek.