Folytatódik a vérontás Nigériában, több tucat emberrel végeztek ismeretlen fegyveresek

Fotó: Unsplash/Zoran Kokanovic
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 28. - 18:43

Több tucat ember vesztette életét három különálló támadás során Nigéria északi területének különböző államaiban.

Kadunában legalább 34 ember meghalt és heten megsebesültek, miután fegyveresek támadtak rá egy falura. A vasárnap késő este történt támadást Samuel Aruwan állambiztonsági biztos megerősítette, ahogyan azt is, hogy két gyanúsítottat már kihallgattak az üggyel kapcsolatban. Hozzátette, hogy a támadók a biztonsági erőkkel is tűzharcba kerültek, mielőtt visszavonultak volna.

Szintén Kadunában egy templomra is rátámadtak a fegyveresek, melynek során egy ember életét vesztette, többen súlyosan megsérülte – közölte Aruwa külön nyilatkozatában az Al Jazeera beszámolója szerint.

Sokotában egy katonai bázis ellen indítottak támadást, melynek során 22 nigériai biztonsági alkalmazott vesztette életét. Aminu Gobir, az állami közgyűlés tagja a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a halottak között van 14 katona, öt rendőr, és a polgári védelmi erők három tagja. 

A nigériai hadsereg szerint a támadás mögött az Iszlám Államhoz köthető harcosok és bűnözők állnak. Az Iszlám Állam helyi sejtje 2016 óta működik, és a banditákként ismert bűnbandákkal évek óta terrorban tartják Északnyugat- és Közép-Nigériát. Az utóbbi hónapokban súlyosbodott  a biztonsági helyzet, a hadsereg ezért visszatért a térségbe.