Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

Az olasz legfelsőbb bíróság vádat emelt az ügyészek ellen a Vatikánnal kapcsolatos ügyben

Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci
not image

Borbély Fanni

2022. január 16. - 11:55

Az olasz bíróság kifejezetten az ügyészeket hibáztatta, amiért olyan bizonyítékokat tartottak vissza, melyek előnyben részesítették a per fő gyanúsítottját.

Az olasz legfelsőbb bíróság kifogásolta az ügyészek munkáját, amiért olyan kulcsfontosságú bizonyítékokat tartottak vissza, melyek előnyben részesítették a Vatikán csalási és sikkasztási perének fő gyanúsítottját. A bíróság ezért most arra kötelezte a felülvizsgálati bíróságot, hogy ezeket a bizonyítékokat is vegye figyelembe, mielőtt döntést hozna.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

Az ügy első számú gyanúsítottja Gianluigi Torzi, egy londoni székhellyel rendelkező olasz bróker, aki ellen már ki is adták a nemzetközi elfogatóparancsot, mivel Olaszországban és a Vatikánban is körözik kétes pénzügyi bűncselekmények miatt. Habár októberben megszüntették a körözést, ennek indoklását csak szombaton hozták nyilvánosságra.

A bíróság pedig egyetértett Torzi ügyvédeivel annak kapcsán, hogy az olasz ügyészek nem adták át a védelem bizonyítékát annak a bírónak, aki egyébként engedélyezte az elfogatóparancs kiadását. Torzi ügyvédei fellebbeztek az elfogatóparancs ellen, és a bíráknak figyelembe kellett volna venniük, hogy a védelem hiányzó anyagai perdöntőek is lehetnek az ügyben.

Az egész ügy akkor indult el, amikor a vatikáni ügyészek elkezdtek nyomozni Torzi után, aki nagy szerepet játszott abban, hogy a Vatikánnak sikerült megvásárolnia egy 350 millió euró értékű londoni lakóingatlant, az ügyészek pedig azzal vádolták meg a Torzit, hogy 15 millió eurót próbált kizsarolni a Vatikántól, hogy az ingatlan teljes tulajdonjogát átadja – írja az ABC News.