A vártnál gyorsabb ütemben növekszik Kína gazdasága

Fotó: Közlekedők Peking központi üzleti negyedében 2023. április 17-én. A kínai országos statisztikai hivatal adatai szerint a kínai gazdaság 2023 első negyedévében 4,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. MTI/EPA/Mark R. Cristino
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy szakértő szerint mindez az erős fogyasztásnak köszönhető, ami a lakossági bizalom helyreállásának a jele.

Úgy néz ki, Kína gazdasága a vártnál gyorsabb ütemben növekszik azután, hogy az ország korábban úgy döntött, enyhít a szigorú járványügyi korlátozásokon és megtanul együtt élni a coviddal, nemrégiben pl. a kötelező maszkhasználatot is eltörölték.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) adatai alapján az első negyedévben különösen jól alakultak a dolgok, ugyanis 4,5%-os éves bővülésről számoltak be január és március között – derül ki a Sky News beszámolója alapján.

Holott a Reuters által megkérdezett elemzők nem számítottak ilyen jó eredményre, vagyis a növekedés felülmúlta azon előrejelzéseiket is, amelyek alapján ők 4%-os bővülést prognosztizáltak, az előző negyedévben pedig 2,9%-os növekedést regisztráltak.

Egy szakértő azt is elmondta, hogy a számok alapján mindez az erős fogyasztásnak köszönhető, ami a lakossági bizalom helyreállásának a jele, hiszen a kínai polgárok élete végre visszatért a normális kerékvágásba.

A Portfolio szerint a fogyasztás, a szolgáltatások és az infrastrukturális kiadások fellendültek, ugyanakkor a gyári termelés a gyenge globális növekedés miatt elmaradt, igaz, márciusban már az export is a vártnál jobban teljesített.