Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
66,961 $

Hivatalos: az újraszámlálást követően is Karácsony Gergely maradt az élen

A Nemzeti Választási Bizottság ismertette döntését a szavazatok újraszámolását követően.

...svg content...Fotó: Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltjének választási plakátja a Népszínház utcában 2024. június 6-án. Az Európai Parlament tagjainak, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztása 2024. június 9-én lesz Magyarországon. MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Péntek reggel és kora délután között újraszámolták a korábban érvénytelenített szavazatokat a főpolgármesteri választás kapcsán, amit Karácsony Gergely nyert meg a 100%-os feldolgozottság mellett. Később, még a hivatalos eredmény ismertetése előtt kiszivárgott, hogy az újraszámlálást követően is Karácsony végzett az élen, akiről időközben újabb hangfelvételek láttak napvilágot.

Még mielőtt a Nemzeti Választási Bizottság összeült volna az újraszámlálás miatt, Karácsony súlyos állításokat tett, és azt mondta, „az NVI fideszes többsége épp most akarja elcsalni a választást.” Mint ismeretes, összesen 24 592 érvénytelenített szavazatot adtak le az állampolgárok az elmúlt hétvégén, ezt a mennyiséget kellett átvizsgálniuk annak a csapatnak, akik a sajtó munkatársai előtt végezték el a feladatot, a vártnál gyorsabban. Soron kívül Elképesztő motoros tömeg jelent meg a felrúgott kisfiú lakhelyén Jászberényben

Karácsony a tüntetésen nagyon súlyos vádakat fogalmazott meg, többek között a bizottsággal szemben, és új választást követel, akkor is, ha őt hozzák ki győztesnek. Szerinte azon dolgoznak a háttérben, hogy Vitézy kerüljön az élre, és ő legyen Budapest főpolgármestere.

Karácsony Gergely 41 szavazattal nyert

A biztossági ülés több mint 2 óra csúszással vette kezdetét a sajtó jelenléte előtt. 16 szavazatképes taggal voltak jelen, tehát a hatályos törvények értelmében határozatképesek, és kivétel nélkül mindenki elfogadta a napirendet. Az érvénytelen szavazatokból Grundtnerre 53 érvényes szavazat érkezett, Karácsonyra 112, addig Vitézyre összesen 395. Ennek értelmében Karácsony Gergely maradt az élen, az újraszámlálást követően is, mindössze 41 szavazatkülönbséggel.

Kiderült, hogy nagyon sok köteg sérült volt, amikből ki lehetett venni a szavazólapokat. Eleinte 363 szavazatot jelentettek be Vitézy neve mellett, majd ezen pontosítottak 395-re, ugyanakkor ez sem változtat a végeredményen, és nem hagyták jóvá a Vitézy által megnevezett két kerület (IV, VII.) újraszavaztatását, miután ezen előterjesztését nem tudta a megfelelő módon alátámasztani. A bizottság elhatárolódik az őket ért támadásoktól, hangsúlyozván, semmilyen módon nem befolyásolták az eredményeket, és meg sem próbálták. Kategorikus tagadták a sajtóban megjelenteket, és nem értenek el azzal egyet, hogy elhamarkodták volna a döntést.

Megalapozott döntések születtek, kiemelve, miután több mint 500 olyan érvénytelenített szavazatot találtak, amik végül érvényesek voltak, helyes döntés született csütörtökön, hogy újraszámlálást rendeljenek el. Abban viszont többen egyetértettek, sok olyan probléma bukkant fel, amiket meg kell oldani a 2026-os választásokra, hogy minden hiteles maradjon, és a közbizalom rendben legyen. Szerintük nem történt szándékos hanyagság, egyszerűen hiányosságok léptek fel egyes választókerületekben, amiket orvosolni kell az országgyűlési választásig, mindent egységesítve, hogy mindenki kivétel nélkül ugyanazt a protokollt kövesse. Vitézy Dávid rögtön reagált, és ugyan gratulált Karácsony Gergelynek, szerinte mocskolódott és hazudott is.