Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
66,929 $

Vitézy Dávid nem adja fel: Karácsony mocskolódott és hazudott

Vitézy Dávid megragadta az alkalmat, hogy gratuláljon Karácsony Gergelynek, aki az újraszámlálást követően is maradt az élen.

...svg content...Fotó: Facebook/Vitézy Dávid
Belpolitika
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Egy nagyon sűrű pénteki nap elé nézett Karácsony Gergely és Vitézy Dávid az újraszámlálás miatt, amit az érvénytelenített szavazatok miatt rendeltek el. Miközben mindenki az eredményre várt, újabb hangfelvételek szivárogtak ki Karácsonyról, aki egy korábbi felvétel kapcsán már bocsánatot kért a riválisától.

Budapest főpolgármestere a Nemzeti Választási Bizottság döntése előtt súlyos állításokat tett, és azt mondta, „az NVI fideszese többsége épp most akarja elcsalni a választást.” Végül 41 szavazatkülönbséggel nyert Karácsony Gergely, ami után Vitézy Dávid is megszólalt. Soron kívül Több mint húszan meghaltak egy közúti balesetben Bolíviában

„Köszönöm a Nemzeti Választási Iroda munkáját a mai újraszámlálás során. Az újraszámlálás eredményéhez gratulálok Karácsony Gergely főpolgármesternek. Az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett, a különbség 0,005%, 41 szavazat teljes Budapesten. De ahogy hét eleje óta mondom, egy szavazat előny is döntő, és így az újraszámlálás után végül a 41 szavazatnyi előny a hivatalban lévő főpolgármesternél van.” – fogalmazott a posztjában Vitézy a Facebook oldalán.

Vitézy szerint Karácsony hazudott is

Vitézy Dávid azt mondja, az, ami most történt, rámutat több dologra is, és szerinte ez akár még nem újraszámolt érvényes szavazatok újbóli megszámlálását is indokolhatja, miután mindössze 41 szavazat döntött. „Az általam kezdeményezett újraszámlálás alapos és indokolt volt, ezt a mai eredmények igazolják. Sok száz, összesen több érvényes szavazat keveredett az érvénytelenek közé, mint amennyi az első és második helyezett közötti különbség volt. Ez egy igencsak súlyos szavazatszámlálási problémát mutat. Ez akár a még nem újraszámolt érvényes szavazatok újbóli megszámlálását is indokolhatja, hisz a köztünk lévő különbség immár csak 41 szavazat.”

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Vitézy ezzel nem adja fel, és kihangsúlyozta, a jogerős választási eredményhez még két jogorvoslati eljárásnak kell lezárulnia. Megemlíti Karácsonyt, aki azt mondta, akkor is új választásra van szükség, ha ő végez az élen, mint azt történt is. „A jogerős választási eredményhez még két jogorvoslati eljárásnak kell még lezárulnia. Egyrészről Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy akkor is, ha az újraszámlálást ő nyeri, teljes Budapesten új választást szeretne.”

Megjegyezte, véleménye szerint teljesen felelőtlen és erkölcstelen volt az a hergelés és hisztéria, amit Karácsony az elmúlt két napban művelt. „Természetesen ennek magam részéről állok elébe, ha erről az illetékes szervek döntést hoznak. Az NVB döntésének fényében azért azt fontos leszögezni, hogy teljesen felelőtlen és erkölcstelen volt az a hergelés és hisztéria, amit Karácsony Gergely az elmúlt két napban művelt.”

Kiemelte, Karácsony nemcsak mocskolódott, hanem hazudott is, bűncselekményekkel vádolt köztisztviselőket, kizárólag azért, mert azt gondolta, veszíteni fog. Kétségbeesett vagdalkozást látott, és mindezt szerinte azért tette, hogy megmentse a saját politikai karrierjét. „Mocskolódott és hazudott, köztisztviselőket vádolt bűncselekményekkel, a szavazóimat sértegette, csak azért, mert azt hitte veszíteni fog. Ebben nem csatlakoztam hozzá, és most sem fogok. Karácsony ezt a kétségbe esett vagdalkozást egyetlen cél érdekében tette: saját politikai túlélése miatt. Mert úgy látszik, ha már ugródeszkának nem tudta használni a Városházát, most megpróbálja a DK és az MSZP mentőcsónakjaként.”

Külön kitért a halványan kihúzott nevekre is, ami szerinte megtéveszthette a választókat. Emiatt a hét eleje óta már folyamatban van egy jogorvoslat a részéről. Nehéz nem szándékosságot látnia a történtek mögött, és ezt sem akarja annyiban hagyni. „A másik jogorvoslati eljárás két DK-s vezetésű kerületet, Újpestet és Erzsébetvárost érinti. Ezekben a kerületekben szinte láthatatlan vékonysággal húzták ki a visszalépett jelölt nevét, sorban jönnek a hírek arról, hogy külön ebből a célból vettek 0,3 és 0,5 mm tűvastagságú tollakat, hogy megtévesszék a választókat. Ennek kapcsán már a hét eleje óta folyamatban van egy jogorvoslati eljárás részemről.”

„Ahogy a keddi sajtótájékoztatómon is elmondtam, nehéz nem szándékosságot látni amögött, ahogy ez a két kerület kezelte a szavazólapokról a visszalépett jelölt kihúzását, és ennek eredményeként itt kétszer annyi érvénytelen szavazat született, mint Budapest többi kerületében. Ez a jogorvoslat hét eleje óta tart, fellebbezési szakaszban van, ma tárgyalja a Nemzeti Választási Bizottság, és lehet, hogy később a Kúria is fogja. Érdemes rögzíteni: ha ez a DK-s akció, ami a trükközés, a joggal való visszaélés és a csalás határmezsgyéjén mozog, nem történik meg, sok ezer érvénytelen szavazat elkerülhető lett volna ebben a két kerületben, és az eredmény valószínűleg messze nem az lenne, amit most ismerünk. Gyurcsány Ferenc pártjának ezügyben illene a politikai felelősséget világosan vállalnia, Karácsony Gergelynek pedig világossá tennie, tudott-e erről az érdekében lezajlott visszaélésekről.”

„A választási folyamatnak ugyanakkor minden ilyen visszásság ellenére vége kell legyen. A budapestieknek a felfokozott választási kampány után nyugalomra van szüksége. Ahogy az eddigi hónapokban, úgy most is arra fogok törekedni, hogy Budapest egy élhetőbb és zöldebb város lehessen. A magam részéről mindent meg fogok ezért tenni.”

„Bármi is lesz a folyamatban lévő jogorvoslatok eredménye, ahogy eddig is elmondtam, a választás jogerős eredményét elfogadom. Ha Karácsony Gergely tegnap bejelentett fellebbezése ellenére sem lesz új választás és végül a tegnap megtett ígérete ellenére végül a lemondásával sem állítja elő ezt a választási helyzetet októberben, akkor a Fővárosi Közgyűlésben a programom mentén Budapest fejlesztése érdekében maximális konstruktivitással fogom az együttműködés lehetőségét keresni mindenkivel, aki partner lesz ebben.”