Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,791 $

Választás 2024: Diósdon az idősotthon lakóinak voksai fordítottak

Mint kiderült, érvényesnek számolták el a korábban érvénytelenített szavazatokat.

...svg content...Fotó: MTI/Ruprech Judit
Belpolitika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A helyi Szent Anna Szeretetotthon lakóinak szavazataival fordult meg a diósdi polgármester-választás eredménye. Azt ugyanis megtámadta Dizseri András (Pro Civitate Egyesület), akit korábban öt szavazattal győzött le Makádi Anna (Élhetőbb Diósdért Egyesület). Utóbbi nemrégiben nyilatkozott is az ügy kapcsán, mint mondta, a Kúriához fordulnak jogorvoslatért.

A helyi választási bizottság korábban úgy döntött, nem veszi figyelembe az idősotthon mozgóurnás szavazatait, mert egy alkalmazott segített a lakóknak a voksolásban. Dizseri fellebbezett, a területi választási bizottság pedig úgy ítélte meg, hogy nem történt jogsértés, noha a választókör delegáltjai is a helyszínen voltak. A mozgóurnában 32 voks volt, amiből 26-ot Dizseri kapott, hármat a korábbi polgármester, Spéth Géza, további három pedig érvénytelen lett, a jelenlegi állás szerint így 21 szavazattal vesztett Makádi. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

A jogszabály szerint az a választópolgár, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, általa választott segítő, ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségét igénybe veheti – jegyzi meg cikkében a Népszava.

Makádi Anna szerint a jogszabály azt mondja ki, hogy az akadályoztatott választónak kell kérnie a segítséget, ám tudomásuk szerint itt az intézmény vezetője jelölt ki egy dolgozót a feladatra, aki – noha ezt a szavazóköri delegáltak felajánlották – nem is engedte meg másnak a közreműködést. Még hozzátette azt is: a katolikus szeretetotthon több szálon kötődik a Pro Civitate Egyesülethez, amelynek tagjai többször is adtak kulturális műsort, ő maga viszont még a szórólapjait sem tudta ide eljuttatni.

A lap az Átlátszóra hivatkozva egyúttal arra is emlékeztet: a második körben végül befutott, a Pro Civitate színében indult Dizseri András 2010-től fideszes önkormányzati képviselő volt Diósdon, illetve az ECHO TV műsorvezetője is volt. A Pro Civitate vezetője Sohajda Lajos, a diósdi Fidesz alapszervezet elnöke, a bejegyzési okiratukban megjelölt egyik cél pedig „a FIDESZ-KDNP kormány működésének helyi szinten történő támogatása”.

Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy Karácsony Gergely főpolgármester kúriai beadványában főként baloldali vezetésű kerületeket vádol. A témát ebben a cikkben fejtettük ki bővebben. De arra is kitértünk, hogy választási csalás miatt új szavazást írtak ki egy magyar településen: a polgármesterjelölt társa élelmiszercsomagokat osztogatott a megfelelő voksokért. Mindemellett arra is fény derült, hogy az újraszámlálás után is Pintér Bence nyerte a választást Győrben, sőt, 5 szavazatot találtak a javára.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.