Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,791 $

Karácsony kúriai beadványában főként baloldali vezetésű kerületeket vádol

Nincs bizonyíték arra, hogy a szavazatok újraszámlálásánál visszaélés történt volna, de a főpolgármesteri városvezetés szerint épp elég indok a választás eredményének megsemmisítésére és új főpolgármester-választás kiírására, hogy a csalás elvi lehetőségét nem zárták ki.

...svg content...Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belpolitika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már megírtuk, Karácsony Gergely hétfőn beadta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérte. „Tudom szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amit megnyert” – írta a főpolgármester. „Tudom azt is, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített. A Budapest köztársaságban biztosan nem” – tette hozzá. Egyúttal kiemelte, nem állítja azt, hogy történt bárhol visszaélés. „Azt állítom, hogy sérültek azok a törvényi garanciák, amik kizárnák a választási visszaélést” – magyarázta.

Az Index most azt írja, különös indoklással támadta meg Karácsony a Kúrián a Nemzeti Választási Bizottság szavazat-újraszámlálást követő június 14-ei határozatát. A lap által megismert felülvizsgálati kérelmében az általános főpolgármester-választás újra elrendelésének szükségességét több aggály megfogalmazásával indokolta. Mint ismert, a budapesti helyi választási irodák (HVI) vezetőinek múlt héten a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke feladatul szabta, hogy a lezárt urnákat/dobozokat nyissák fel, az érvénytelen szavazólapokat zárják szállítóborítékba, és azt juttassák el az NVI székházába. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

Karácsonyék szerint viszont az urnák/dobozok felbontásáról készített jegyzőkönyvek szerint a II., a IX., a XIII. és a XV. kerületben nem volt jelen az urnabontásnál HVB-tag, a IV. kerületben a HVB jelen lévő tagja nyilatkozata szerint a dobozok nem voltak szabályszerűen lezárva, míg a XVII. kerületben nem volt utalás arra a jegyzőkönyvben, hogy HVB-tag jelen lett volna az urnabontásnál. Azt is megállapították, hogy a XVIII. kerületben az urnabontási folyamat nagyobb részében nem volt jelen HVB-tag. Továbbá az NVI székházában készült jegyzőkönyvekből az is kiolvasható, hogy a szállítóborítékban található szavazólapkötegeket nem lehetett megbontatlanul kötegeltnek minősíteni kerületenként az alábbi számú szavazókörben:

  • I. kerület 6 szavazókör, II. kerület 34 szavazókör, III. kerület 87 szavazókör, IV. kerület 45 szavazókör, V. kerület 7 szavazókör, VI. kerület 3 szavazókör, VII. kerület 11 szavazókör, VIII. kerület 26 szavazókör, IX. kerület 1 szavazókör, X. kerület 28 szavazókör, XI. kerület 63 szavazókör, XII. kerület 6 szavazókör, XIII. kerület 5 szavazókör, XIV. kerület 51 szavazókör, XV. kerület 26 szavazókör, XVI. kerület 50 szavazókör, XVII. kerület 74 szavazókör, XVIII. kerület 31 szavazókör, XIX. kerület 35 szavazókör, XX. kerület 23 szavazókör, XXI. kerület 19 szavazókör, XXII. kerület 10 szavazókör, XXIII. kerület 8 szavazókör, ezért sérült a választási eljárási törvény.

Mindezek alapján úgy látja a főpolgármester, hogy kétség merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a szavazatoknak a választás éjszakáján a szavazatszámláló bizottság által való megszámolása és a jogorvoslati fórumként eljáró választási bizottság vagy bíróság általi újraszámolás között a szavazólapok tartalma megváltoztatható volt-e. Bizonyítékot ugyan nem tudnak szolgáltatni arra, hogy valóban történt is ilyen visszaélés, de azt hangsúlyozták: az újraszámolás lebonyolítása azt mindenesetre nem zárta ki, mivel nem volt biztosítható az újraszámolásra került szavazólapok tartalmának változatlansága, az érintett érvénytelen szavazólapok száma pedig meghaladta az első és a második jelölt szavazatszáma közötti különbséget – derül ki a cikkből.

Azért kérik, hogy a főpolgármester-választást Budapest egész közigazgatási területén ismételjék meg, mivel az érintett szavazókörök száma olyan nagy, illetve azok a városban olyan mértékben mozaikszerűen helyezkednek el, hogy a csak ezen szavazókörökre korlátozott ismételtetés a választópolgárok széles körét zavarná össze, illetve az eltérő részvételi hajlandóság a meg nem ismételtetett és a megismételtetett szavazókörökhöz tartozó választópolgárok szavazatának olyan mértékben eltérő súlyt adna, hogy az már a választójog egyenlőségének az alkotmányos elvét is sértené. Azzal, hogy az említett urnabontásoknál számos kerületben nem volt jelen HVB-tag, a főpolgármesteri vezetés közvetett módon döntően a baloldali vezetésű kerületeket vádolta meg azzal, hogy nem tudták a törvényes feltételeket helyben biztosítani. A kifogásolt kötegelési problémák kétharmada (424 eset) is ellenzéki kerületben történt, ahol a helyi választási irodát a baloldal felügyeli – emeli ki az Index.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.