Vakságot visszaállító neuronaktiváló szenzort találtak fel

University of Arizona
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 3. - 15:10

Ha sikerülne a jövőben tovább finomítani a vívmányon, akkor elképzelhető, hogy nemsokára gyógyítható lesz a szorongás, a függőség, valamint akár a vakok látását is vissza lehet nyerni.

Az optogenetika tudománya azokra a fényérzékeny proteinekre és agyban található specifikus neuronokra fókuszál, amelyek az érzékszerveket irányítják. Általában LED-ekkel próbálják megvilágítani ezeket a neuronokat, ezáltal aktiválhatóak, egyetlen kellemetlenség csupán az, hogy koponya alá kell őket beültetni.

Az Arizonai Egyetem kutatói ez utóbbi problémát orvosolandó egy olyan eszközt hoztak létre, amelyet a koponya felszínére tapasztva lehet igénybe venni. A kütyü lényegében egy erős fénycsóvával ingerli az agyat, mégpedig úgy, hogy a koponya felett található bőrbe helyezve a neuronokat arra serkenti, végezzék el feladataikat.

A vezetékkel működő szerkezet fénysugarai áthatolnak a csontokon, és egyenesen az agy felé veszik az irányt, ahol stimulálják a neuronokat, mindezt azzal az elektromágneses mezővel tudták elérni, amit az eszközbe helyezett akkumulátorokkal lehet generálni.

A technológiát sikeresen tesztelték laboratóriumi körülmények között rágcsálókon, és ha minden jól alakul, akkor nemsokára megkezdődhetnek az embereken elvégzendő ellenőrzési folyamatok is.

Philipp Gutruf, a kutatás vezetője, egyben a úttörő vívmány felfedezője kiemelte, az a fő céljuk, hogy egyszer elmondhassák magukról, feltalálták azt a szerkezetet, melynek segítségével a vakok újra láthatnak:

„Ezzel az eszközzel rengeteg kísérletet el tudunk végezni, legyen szó olyanokról is, amelyeket korábban lehetetlen volt véghez vinni. A tudományos közösség számára új lehetőséget teremthetünk, ezáltal felgyorsíthatjuk az aggyal kapcsolatos terápiás módszerek fejlődését.”