Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,05 Ft
Euró
392,76 Ft
Font
458,39 Ft
Bitcoin
61,279 $

Bemutatták a világ első úszó városának prototípusát

Az önfenntartó várost úgy tervezték, hogy kezelni tudja a tengervízszint folyamatos emelkedését.

UN-Habitat
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az emelkedő tengerszint jelentette fenyegetésre válaszul az ENSZ-Habitat, a Koreai Köztársaság buszani önkormányzata és az OCEANIX techvállalat bemutatta a világ első fenntartható úszó városának prototípusát.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal által működtetett Climate.gov éghajlatváltozási és információs portál rámutat, hogy a globális tengerszint 1880 óta nyolc-kilenc centiméterrel emelkedett, viszont ami még ennél is sokkolóbb, hogy a tengerszint emelkedésének egyharmada az elmúlt 25 évben történt. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

Az úszó várossal a tervezők célja, hogy áttörést jelentő technológiát biztosítsanak a tengerparti települések számára, amelyek súlyos földhiánnyal küzdenek, amelyet az éghajlati veszélyek súlyosbítanak.

A komplexum összesen hat integrált rendszerrel van ellátva: hulladékmentes és körforgásos rendszerekkel, zártkörű vízrendszerekkel, valamint élelmiszerrészleggel, illetve olyan technológiákkal, melyek révén elkerülhető az élőhely károsodása. Ezek az összekapcsolt rendszerek a szükséges működési energia 100 százalékát helyben, úszó és tetőtéri fotovoltaikus panelek segítségével állítják elő.

Minden egyes városrész saját vízkezelő és -pótló hálózattal rendelkezik, amelyek csökkentik a felhasznált erőforrások mértékét, ezenkívül innovatív városi mezőgazdaságot biztosítanak.

A 3 platformból álló, 12 000 lakost és látogatót befogadó város több mint 20 platformra bővíthető. Az úszó platformokat tucatnyi termelőhálózat támogat, illetve lát el energiával, méghozzá fotovoltaikus panelek és üvegházak segítségével, amelyek idővel a város igényei alapján bővülhetnek majd.

Kiesett a Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájából

Az Arsenal már a rendes játékidőn belül kiesett a Bajnokok Ligájából a Bayern München ellen, addig a Manchester City és a Real Madrid hosszabbítást játszott.

Akár háromszor annyit is kereshet egy másodosztályú focista, mint az átlag magyar

Révész Bálint szerint jelenleg 2 millió forint a plafon, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió között keres. Ha pedig a csapat jól teljesít, erre különböző bónuszok is rájönnek.